Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Με πάρτι υποδέχθηκαν την άνοιξη τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο 

Με πάρτι υποδέχθηκαν την άνοιξη τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο 

Το αρχικό κλίμα ευφορίας που είχε περιβάλει τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, εξελίχθηκε σε πάρτι με τη συνδρομή των ΗΠΑ και της Wall Street. 

Στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου και κατ’ επέκταση της άνοιξης, τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο επιδόθηκαν σε υψηλές πτήσεις, με τις μετοχές σήμερα να δείχνουν ότι θέλουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου. 

Ο παράγοντας που άσκησε πιέσεις στα χρηματιστήρια το τελευταίο διάστημα, τους πρόσφερε σήμερα την αμέριστη στήριξη και συγκεκριμένα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Μετά την ευρεία άνοδό τους και την απομάκρυνσή τους από τα ιστορικά χαμηλά, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους, κινήθηκαν σήμερα προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιφέροντας έτσι μια ηρεμία στους επενδυτές.

Για να γίνει όμως αυτό είχαν προηγηθεί δυο εξελίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναφορικά με την αμερικανική οικονομία και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

Το περασμένο Σάββατο η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο υπερψήφισε το νομοσχέδιο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που έχει προτείνει προεκλογικά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μετά την έγκρισή του το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να ψηφισθεί και από τη Γερουσία των ΗΠΑ. 

Από το μέτωπο του κορωνοϊού οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου μιας δόσης της Johnson & Johnson, το οποίο και θα είναι το τρίτο που θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές συγκράτησαν σήμερα την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου, ενώ ταυτόχρονα έστειλαν στα ύψη τη Wall Street. 

O Dow Jones έχει υπερβεί το 2% και βρίσκεται σε πορεία να σημειώσει την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του σε διάστημα τεσσάρων μηνών, με τη μετοχή της Boeing να προσεγγίζει το +7%, στην καλύτερη ημέρα της από τις 9 Νοεμβρίου. Ο S&P 500 ενισχύεται περισσότερο από 2,30% με τους 11 βασικούς κλάδους τους «στα πράσινα», ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη πλέον του 2,50%. 

Ίδια εικόνα και στην Ευρώπη με τον Euro STOXX 600 και τα κέρδη της τάξεως του 1,84% να έχει την καλύτερή του ημέρα από τον περασμένο Νοέμβριο, διαγράφοντας με αυτό τον τρόπο το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών περισσότερο του 2% της περασμένης εβδομάδας και παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής (+3,20%) και των πρώτων υλών (+2,60%). 

Στην Ευρώπη στη δημιουργία του θετικού κλίματος συνέτειναν τα στοιχεία για μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη ΡΜΙ να σκαρφαλώνει σε υψηλό 3 ετών στις 57,9 μονάδες (μια από τις καλύτερες αναγνώσεις του δείκτη στην ιστορία της εν λόγω έρευνας), από 54,8 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 1,82%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε τη συνεδρίαση στο +1,64%, από απόσταση αναπνοής στο +1,62% το Λονδίνο, άνοδο 1,57% σημείωσε το Παρίσι.  

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News