Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ «χτίζει» υψηλά ρεκόρ και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού 

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ «χτίζει» υψηλά ρεκόρ και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού 

Σε ρυθμούς ιστορικών υψηλών ρεκόρ κινούνται σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τα χρηματιστήρια να επεκτείνουν τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Ο λόγος για τον οποίο το προηγούμενο διάστημα κυριάρχησαν ο φόβος και οι ανησυχίες, ήταν ο παράγοντας για τη σημερινή άνοδο των χρηματιστηρίων. 

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, έδειξαν ότι έτρεξε με ρυθμό 0,4% σε μηνιαία βάση. Η σχετικά ήπια αυτή μεταβολή λειτούργησε κατασταλτικά στους επενδυτές, διαλύοντας έτσι τις προσδοκίες ότι έφθασε στο τέλος της η περίοδος κατά την οποία έχουν «βαλτώσει» οι τιμές καταναλωτή. 

Αυτή η αίσθηση που είχε περιβάλει τους επενδυτικούς κύκλους, ήταν η αφορμή για την έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια το προηγούμενο διάστημα, τα οποία δέχθηκαν ένα κύμα αναταράξεων πυροδοτούμενο από προσδοκίες και όχι από γεγονότα. 

Στην Ευρώπη από την έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας το χρηματιστήριο που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι αυτό της Φρανκφούρτης, από τη στιγμή που καταγράφει τρία ιστορικά υψηλά ρεκόρ στις τρεις συνεδριάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο DAX εισήλθε στην εβδομάδα από τις 13.920,69 μονάδες και σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης και τα κέρδη 0,71% ξεπέρασε και το φράγμα των 14.500 μονάδων, κλείνοντας στις 14.540,25 μονάδες. 

Ωστόσο εκ των κυριοτέρων χρηματιστηρίων εκείνο που ξεχώρισε ήταν του Παρισιού κλείνοντας με άνοδο 1,11%, στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,46%, ενώ αυτό του Λονδίνου υποχώρησε 0,07%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 πρόσθεσε 0,44% για να κλείσει στις 422,11 μονάδες και απέχει λιγότερο από 5% για να καταρρίψει το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ των 433,90 μονάδων που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου πέρυσι. 

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ έχει σημειώσει και ο Dow Jones στη Wall Street, ο οποίος έχει ανεβάσει ταχύτητα από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης και φθάνοντας συνεχώς σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο βιομηχανικός δείκτης άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση από τις 31.832,74 μονάδες και έχει υπερβεί τις 32.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, σκαρφαλώνοντας έως τις 32.158,69 μονάδες, ενώ κινείται υψηλότερα κατά 1,30%. Στο +0,75 ο S&P 500, ήπια κέρδη 0,205 παρουσιάζει ο Nasdaq. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News