Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 15:19
BUSINESS & FINANCE

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές

Υπαναχωρούν από τα ιστορικά υψηλά

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές

Στάση αναμονής εν όψει της δημοσίευσης των αναθεωρημένων προβλέψεων της Federal Reserve για την αμερικανική οικονομία, τηρούν οι διεθνείς αγορές, οι οποίες κινούνται έλαφρώς πτωτικά, υπαναχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ημερών.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν προάγγελο των επόμενων νομισματικών αποφάσεων, κάτι το οποίο προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές, οι οποίες δεν επιθυμούν μια πρόωρη άρση των υποστηρικτικών μέτρων.

Άλλωστε, εδώ και αρκετές ημέρες, η απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου κινείται σταθερά σε επίπεδα άνω του 1,5%, ενώ σήμερα εκτινάσσεται στο 1,67%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών -δείγμα της επενδυτικής αναταραχής.

Κι αυτό, διότι μια ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε αμεσότερη άρση των νομισματικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας, χάρη στα οποία οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,50% και διαμορφώνεται στις 424 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 14.558 μονάδες και τον βρετανικό FTSE να διολισθαίνει κατά 0,47% στις 6.772 μονάδες.

Στην ευρω-περιφέρεια, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει ανεπαίσθητη μείωση κατά 0,05% και τις 6.052 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,02% και τις 24.256 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 περιορίζεται κατά 0,7% και τις 8.595 μονάδες.

Πέραν των εξελίξεων με τις κεντρικές τράπεζες, στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι ανησυχίες για την πορεία των εμβολιασμών, ιδίως μετά το μπαράζ αναστολών στα εμβόλια της AstraZeneca. Είχαν προηγηθεί περίπου 40 περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασμένους πολίτες.

Όσον αφορά τις εισηγμένες, ξεχωρίζουν οι μετοχές των BMW και Volkswagen, οι οποίες ενισχύονται κατά 5% και κατά 6%, αντίστοιχα, χάρη στις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων. Στον αντίποδα, η μετοχή της αυστριακής Verbund υποχωρεί κατά 6%, λόγω των αδύναμων προοπτικών για το 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News