Κόσμος Δευτέρα 29/03/2021, 07:44
ΚΟΣΜΟΣ

Αποκολλήθηκε μερικώς από τη Διώρυγα του Σουέζ το «Ever Given»

Άγνωστο πότε θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάπλους στη θαλάσσια οδό - Tουλάχιστον 369 πλοία σε αναμονή

Αποκολλήθηκε μερικώς από τη Διώρυγα του Σουέζ το «Ever Given»

Τα ρυμουλκά που εργάζονταν πυρετωδώς για να απεγκλωβίσουν το «Ever Given», που είχε προσαράξει την περασμένη Τρίτη στη Διώρυγα του Σουέζ, κατάφεραν το πρωί της Δευτέρας να μετακινήσουν μερικώς το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook φαίνεται να δείχνει ρυμουλκά να κινούνται γύρω από το «Ever Given» και την πρύμνη του πλοίου να έχει μετακινηθεί ανοίγοντας χώρο στη Διώρυγα.

Σύμφωνα με τον πάροχο ναυτιλιακών υπηρεσιών Inchcape Shipping το πλοίο, μήκους 400 μέτρων, πλέον επιπλέει και είναι ασφαλές. Στην επιχείρηση αποκόλλησης συμμετέχουν – σύμφωνα με τις αρχές της Διώρυγας – δέκα ρυμουλκά πλοία. Κατά την ίδια πηγή το πλοίο έχει επανέλθει σχεδόν στη σωστή θέση και οι εργασίες ρυμούλκησής του θα ξαναρχίσουν όταν η ροή του νερού θα αυξηθεί εκ νέου ώστε να μπορεί να πλεύσει πλήρως.

Η μετακίνηση του πλοίου που έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην πολυσύχναστη εμπορική οδό η οποία ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, κατέστη δυνατή αφότου εκσκαφείς αφαίρεσαν 27.000 κυβικά μέτρα άμμου. Παρά την μετακίνησή του είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να αποκατασταθεί η διάπλους στη θαλάσσια οδό. Περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διεξάγεται μέσω της Διώρυγα του Σουέζ.

Tουλάχιστον 369 πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να να διέλθουν από τη Διώρυγα. Όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης τουλάχιστον 16 ελληνικά πλοία αναμενουν να περάσουν τη Διώρυγα λόγω της προσάραξης του «Ever Given».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ αλ-Σίσι σημείωσε πως οι αρχές της χώρας κατάφεραν να τερματίσουν την κρίση στη Διώρυγα και διαβεβαίωσε πως ο κόσμος μπορεί να αισθάνεται σιγουριά για τη διακίνηση αγαθών μέσω της ναυτιλιακής αυτής αρτηρίας.

moneyreview με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News