ARCHEGOS CAPITAL MANAGEMENT

Ποιος ήταν ο «αρχηγός» πίσω από το μεγάλο ξεπούλημα της Wall Street

Ποιος ήταν ο «αρχηγός» πίσω από το μεγάλο ξεπούλημα της Wall Street

Ένα από τα μυστήρια μίας χρονιάς γεμάτης ανατροπές για τις αγορές βρήκε τη λύση του. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων πίσω από το ξεπούλημα των 30 δισ. δολαρίων που αιφνιδίασε τις αγορές την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται ένας διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για insider trading. 

O λόγος για τον Μπιλ Χουάνγκ πρώην διευθυντή της επενδυτικής Tiger Asia και ιδρυτή της ιδιωτικής χρηματιστηριακής Archegos Capital Management. Την περασμένη εβδομάδα οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και Deutsche Bank ξεφορτώθηκαν τεράστια πακέτα μετοχών στο πλαίσιο ρευστοποίησης θέσεων στην Archegos Capital Management του Χουάνγκ, η οποία και κήρυξε στάση πληρωμών επί μεγάλων margin calls. 

Οι ρευστοποιήσεις της τάξης των 30 δισ. δολαρίων πυροδότησαν πτώση 27% στη μετοχή της ViacomCBS- μία απροσδόκητα απότομη βουτιά για μία εταιρεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, για την οποία δεν υπήρχαν ειδήσεις εκείνη την ημέρα. Ανάλογη πτώση κατέγραψαν και οι μετοχές της Discovery, στη χειρότερη ημέρα τους από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν οι αγορές βρίσκονταν στη δίνη της κατάρρευσης της Lehman Brothers. 

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες με έκθεση στο fund της Archegos αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλες ζημίες. Ήδη εξέδωσαν σχετική προειδοποίηση οι  Credit Suisse και Nomura. 

H εξέλιξη σηματοδοτεί ακόμη μία μεγάλη πρόκληση για τον κ. Χουάνγκ ο οποίος το 2012 είχε παραδεχθεί την ενοχή του για απάτη, με την εταιρεία του Tiger Asia να αποδέχεται την καταβολή προστίμου 44 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο διακανονισμού. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές είχε επιδοθεί σε insider trading σε κινεζικές τραπεζικές μετοχές. 

Πώς ξεκίνησαν όλα 

Έχοντας σπουδάσει στις ΗΠΑ ο Χουάνγκ έγινε γνωστός στον χώρο της Wall Street τη δεκαετία του 1990 αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση στο hedge fund του Τζούλιαν Ρόμπερτσον, Tiger Management. Έχοντας χτίσει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό έφυγε από το fund για να ιδρύσει το δικό του, το οποίο και ονόμασε Tiger Asia το 2001. Και σε αυτή την προσπάθεια φέρεται να είχε την πλήρη στήριξη του Ρόμπερτσον. Το Tiger Asia ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ασιατικές αγορές, διαχειριζόμενο ενεργητικό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο απόγειό του. Μετά την απογείωση ωστόσο ήρθε η απότομη πτώση. 

Το 2012 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) άσκησε δίωξη για insider trading και χειραγώγηση της αγοράς στο fund και προσωπικά στον Χουάνγκ. Η εταιρεία και ο ιδρυτής της αποδέχθηκαν την ενοχή τους στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, που σήμανε το τέλος του Tiger Asia.

To 2013 o Χουάνγκ έκανε το comeback του με ένα «οικογενειακό γραφείο» διαχείρισης πλούτου, την Archegos Capital Management, της οποίας το όνομα εμπνεύστηκε από την ελληνική λέξη «αρχηγός». Χωρίς να κρύβει τις αρχηγικές του διαθέσεις πέτυχε να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια. Καθώς τα οικογενειακά γραφεία δεν υποχρεώνονται να καταθέτουν αναλυτικά στοιχεία στη SEC όπως οι άλλες επενδυτικές εταιρείες άρχισε να επιδίδεται σε κινήσεις υψηλού ρίσκου. 

Το 2018 άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές στη Wall Street για την άκρως επικίνδυνη τακτική της εταιρείας. Αλλά το μεγάλο πλήγμα ήρθε μόλις πριν από λίγες ημέρες με την Goldman Sachs να γυρίζει ουσιαστικά την πλάτη στην εταιρεία. 

Με πληροφορίες από WSJ, Forbes, Reuters 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News