Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 10:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιές δισεκατομμυρίων για Credit Suisse και Nomura μετά την κατάρρευση της Archegos Capital

Ζημιές δισεκατομμυρίων για Credit Suisse και Nomura μετά την κατάρρευση της Archegos Capital

Για μεγάλες ζημίες προειδοποίησαν σήμερα Credit Suisse και Nomura από τις αιφνίδιες ρευστοποίησεις αμερικανικών και κινεζικών μετοχών ύψους 30 δισ. δολαρίων που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή. Πίσω από τις ρευστοποιήσεις βρίσκεται ένας πελάτης τους, η επενδυτική Archegos Capital Management, που κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls την περασμένη εβδομάδα. 

Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το sell off θα έχει «αισθητό» αντίκτυπο στα αποτελέσματα πρώτου τρίμηνου εξαιτίας της κατάρρευσης μεγάλου αμερικανικού fund. Δεν κατονόμασε το fund, αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν το Archegos του Μπιλ Χουάνγκ. Δύο πηγές από το περιβάλλον της τράπεζας δήλωσαν στους Financial Times πως αν και είναι νωρίς να ποσοτικοποιηθεί η ζημιά, αυτή θα μπορούσε να φτάσει τα 3 με 4 δισ. δολάρια. Με το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη, η Credit Suisse είδε τη μετοχή της να κάνει βουτιά 10% στη Ζυρίχη. 

Η Nomura, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας, επίσης προειδοποίησε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να «σβήσει» το σύνολο των κερδών της για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης. Η προειδοποίηση είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει «βουτιά» 16% στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Πρόκειται για την χειρότερη ημερήσια πτώση όλων των εποχών, η οποία και αφαιρεί 3,2 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Nomura. 

Έκθεση στην Archegos έχει και η Deutsche Bank, αλλά πολύ μικρότερη από εκείνη των Credit Suisse και Nomura, σύμφωνα με τους Financial Times. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News