Business & Finance Τετάρτη 24/03/2021, 17:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η είσοδος από την «πίσω πόρτα» της Robinhood στο χρηματιστήριο 

Η είσοδος από την «πίσω πόρτα» της Robinhood στο χρηματιστήριο 

Θέμα χρόνου είναι η Robinhood να κάνει το μεγάλο βήμα και να διαβεί την είσοδο της Wall Street, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του techcrunch, έχει καταθέσει αίτηση στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εγγραφή της, η οποία ωστόσο δεν θα είναι δημόσια αλλά θα γίνει με τη διαδικασία του private placement.

Στην περίπτωση αυτή η εγγραφή μιας εταιρείας δεν γίνεται με τη διάθεση των μετοχών της στο επενδυτικό κοινό, αλλά σε συγκεκριμένους επενδυτές (υπάρχοντες ή όχι) και συνήθως σε θεσμικούς επενδυτές. 

Με τη διαδικασία αυτή μια εταιρεία επίσης δεν υποχρεούται να δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές της καταστάσεις, παρά αφότου αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της όταν και όποτε αποφασίσει να τις διαθέσει στο επενδυτικό κοινό. 

Για τη Robinhood η είσοδος στο χρηματιστήριο μοιάζει σαν μονόδρομος, καθώς το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές. 

Η επενδυτική πλατφόρμα ήταν το «μέσο» των μικροεπενδυτών, στη «σταυροφορία» κατά των hedge funds και των στοιχημάτων για πτώση μετοχών όπως της GameStop. 

Εν μέσω της επενδυτικής φρενίτιδας και ενώ η μετοχή της GameStop είχε εκτροχιαστεί φθάνοντας έως και το +1.600%, η Robinhood ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις ημερήσιες συναλλαγές ανά επενδυτή σε συγκεκριμένες μετοχές (σε αυτές που οι τιμές τους είχαν εκτοξευθεί), προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τους μικροεπενδυτές. 

Η άνευ λογικής μεταβλητότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μοιραία έφερε και την κλήση της Robinhood από το Κογκρέσο, για να καταθέσει αναφορικά με το ρόλο της στην επενδυτική φρενίτιδα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο πυροδότησε μια συζήτηση για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επενδυτικές πλατφόρμες στη σταθερότητα των αγορών. 

Παρά το γεγονός ότι είναι commision free ως επενδυτική πλατφόρμα, στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο υποστήριξε ότι τα περισσότερα έσοδά της τα δημιουργεί από τις συναλλαγές που κάνουν άλλοι χρηματιστές για λογαριασμό των πελατών της, αποκομίζοντας ένα ποσοστό αναλόγως του όγκου των συναλλαγών που προωθεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News