Business & Finance Πέμπτη 25/03/2021, 09:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» για τις κινεζικές τεχολογικές: Διπλό χτύπημα από Ουάσιγκτον και Πεκίνο

«Βουτιά» για τις κινεζικές τεχολογικές: Διπλό χτύπημα από Ουάσιγκτον και Πεκίνο

Μεγάλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες με διπλή εγγραφή σε χρηματιστήρια δέχθηκαν σφυροκόπημα το πρωί της Πέμπτης, εν μέσω φόβων ότι θα επέλθει η διαγραφή τους από τους δείκτες στις ΗΠΑ. 

Η Baidu είδε την μετοχή της να κάνει «βουτιά» 8% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η Alibaba και η DJ.com είχαν έκαστη απώλειες 4% και η NetEase υποχώρησε 3%. Όλες είναι εισηγμένες και σε αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι ρευστοποιήσεις έρχονται μία ημέρα αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) υιοθέτησε νέα νομοθεσία, την Πράξη Λογοδοσίας Ξένων Εταιρειών, την οποία είχε προωθήσει η κυβέρνηση Τραμπ. Με βάση αυτή κάποιες εταιρείες θα περνούν τακτικά από έλεγχο από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και θα πρέπει να καταθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για την διοικητική σύνθεσή τους. 

Οι κινεζικές εταιρείες ειδικότερα καλούνται να ονομάζουν κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου τους που είναι αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινεζικές τεχνολογικές δέχονται πιέσεις όχι μόνο από την προοπτική διαγραφή τους από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, αλλά και καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει την ισχύ και την επιρροή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αυτοκρατορίας που έχει χτίσει ο Τζακ Μα, ιδρυτής των Alibaba και Ant, που δέχεται αλεπάλληλα χτυπτήματα το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ άλλων οι αρχές πάγωσαν την σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια εγγραφή της Ant. 

Πηγή: CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News