Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 10:39
ΑΓΟΡΕΣ

Alibaba: Γιατί το Πεκίνο θέτει στο στόχαστρο την αυτοκρατορία του Τζακ Μα

Alibaba: Γιατί το Πεκίνο θέτει στο στόχαστρο την αυτοκρατορία του Τζακ Μα

Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές της Alibaba, με απώλειες πάνω από 7% στο Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ, παρότι ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου αύξησε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών στα 10 δισ. από 6 δισ. δολάρια. Αιτία η νέα «εκστρατεία» των αρχών του Πεκίνου, θέτοντας στο στόχαστρο την Ant Group, θυγατρική της Alibaba, κατηγορώντας την για παραβίαση των κανονισμών περί θεμιτού ανταγωνισμού.

Είχε προηγηθεί η αιφνίδια απόφαση των κινεζικών αρχών να μπλοκάρουν την αρχική δημόσια εγγραφή, ύψους 37 δισ. δολαρίων, της Ant Group στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χογκ-Κογκ.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ζήτησε από την Ant Group να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων δανεισμού και καταναλωτικής χρηματοδότησης, σε ένα ακόμη χτύπημα για τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή, Τζακ Μα.

Η ανακοίνωση για την αύξηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη διολίσθηση των μετοχών της Alibaba, που υποχωρούσαν σε χαμηλά εξαμήνου, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες εταιρείες του κινεζικού τεχνολογικού κλάδου.

H Alibaba και ανταγωνιστές της, όπως η Tencent Holdings, δέχονται πιέσεις από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, που έχουν θορυβηθεί από την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι εκατομμύρια χρήστες, καθώς και η επιρροή που ασκούν στην καθημερινή ζωή στην Κίνα. 

Εν μέσω ρευστοποιήσεων, η κεφαλαιοποίηση της Alibaba έχει χάσει 230 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News