Business & Finance Κυριακή 27/12/2020, 16:00
BUSINESS & FINANCE

Τα ομόλογα των εμβολίων στη μάχη κατά της πανδημίας

Τα ομόλογα των εμβολίων στη μάχη κατά της πανδημίας

Το 2020 ήταν η χρονιά των λεγόμενων «κοινωνικών» ομολόγων, αυτών που εκδίδονται με στόχο τη στήριξης της απασχόλησης ή άλλων προγραμμάτων του κοινωνικού κράτους. Το 2021 ενδεχομένως να είναι η χρονιά των «ομολόγων των εμβολίων».

Δεν είναι κάτι νέο. Και στο παρελθόν είχαν γίνει εκδόσεις με αποκλειστικό στόχο να αντληθούν κεφάλαια για την ταχύτερη παράδοση εμβολίων, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τώρα βρίσκονται και πάλι στα σκαριά, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού είναι τεράστιες για μικρές και μεγάλες οικονομίες. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές αξιολογούν πλέον ως πολύ σημαντικό παράγοντα το να έχει μία έκδοση κοινωνικό χαρακτήρα. Και αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό κοινωνικό εγχείρημα είναι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19» εξηγεί στο Reuters ο Φίλιπ Μπράουν της Citi.

«Θα είναι ένα σημαντικό θέμα το 2021, αφού χρειαζόμαστε άμεσα χρήματα για το σκοπό αυτό» συμπληρώνει.   

Ειδικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το κόστος της επιχείρησης ανοσοποίησης του πληθυσμού. Η συμμαχία GAVI την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα χρειατσεί να αντλήσει σχεδόν 5 δισ. δολάρια μέσα στο 2021 για να παραδόσεις 1,3 δισ. δόσεις των εμβολίων Covid-19 σε χώρες που έχουν ανάγκη. Το ποσό αυτό θα έρθει να προστεθεί στα 2,1 δισ. δολάρια που έχει ήδη εξασφαλίσει.

Αναλυτές μάλιστα προειδοποιούν ότι ίσως να έχουν υποτιμηθεί οι πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης. 
Ο Σάιρους Άρνταλαν, πρόεδρος της IFFIm, η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια για την GAVI, δήλωσε στο Reuters «βέβαιος» για τουλάχιστον μία ή δύο νέες εκδόσεις ομολόγων το 2021.    

Σημειώνεται ότι η GAVI έχει εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca και Οξφόρδης, το οποίο και έχει πολύ χαμηλότερο κόστος από εκείνα των Pfizer και Moderna, αλλά και εύκολη αποθήκευση και επομένως αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας στις φτωχότερες χώρες. Δεν θα μείνει όμως μόνο σε αυτό.

Στόχος της GAVI είναι να πληρώσει για τουλάχιστον 1 δισ. δόσεις των διαθέσιμων εμβολίων και να καλύψει το 20% του πληθυσμού των φτωχών χωρών. Δεν θα είναι εύκολη ούτε φθηνή υπόθεση.

Διεθνείς οργανισμοί έχουν για παράδειγμα υπολογίσει ότι ο εμβολιασμός του 1/5 του πληθυσμού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική θα στοιχίσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, ενώ ο εμβολιασμός των πληθυσμών που έχουν προτεραιότητα (υγειονομικοί, υψηλού κινδύνου) στην Αφρική θα στοίχιζε σχεδόν 6 δισ. δολάρια.  

Δεν στρέφεται μόνο η GAVI στις αγορές ομολόγων. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Αφρικής, η Παγκόσμια Τράπεζα και κράτη όπως η Ινδονησία και το Περού έχουν επίσης εκδόσει ομόλογα μέσα στο 2020 για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αν και όχι αποκλειστικά για να εξασφαλίσουν εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις κοινωνικών ομολόγων (οι περισσότερες εκ των οποίων φέτος συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας) έχουν εκτιναχθεί στα 163,7 δισ. δολάρια φέτος. Τα επίπεδα είναι 12 φορές υψηλότερα σε σχέση με το 2019.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News