Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 17:13
ΑΓΟΡΕΣ

«Φρένο» στη Wall Street από Tesla και κορωνοϊό 

«Φρένο» στη Wall Street από Tesla και κορωνοϊό 

Οτιδήποτε άλλο από εορταστικό είναι το κλίμα στο ξεκίνημα της εβδομάδας στη Wall Street, μια συνεδρίαση ορόσημο για το αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Από σήμερα η μετοχή της αμιγώς ηλεκτροκίνητης αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla περνάει στα σαλόνια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500, με την είσοδό της να κάνει στην κυριολεξία πάταγο. 

Με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 650 δισ. δολάρια, είναι η ακριβότερη εταιρεία που έχει εισέλθει ποτέ στον δείκτη και ξεπερνάει τη συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των General Motors, Ford, Fiat Chrysler, Toyota, Volkswagen, Daimler και Honda.

Επί του παρόντος η Tesla είναι η 6η πιο ακριβή εταιρεία στον κόσμο, πίσω από τις Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet και Facebook. 

Τα ποσά που ζαλίζουν δεν σταματούν εδώ, από τη στιγμή που 80 δισ. δολάρια θα πρέπει να αλλάξουν χέρια, καθώς τα χαρτοφυλάκια των equity funds θα πρέπει να αποκτήσουν μετοχές της Tesla, για να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στον S&P 500. 

Ωστόσο, τα γεγονότα αυτά δεν αποτελούν εχέγγυα για τη σημερινή πορεία της μετοχής, καθώς στο πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης καταγράφει απώλειες οι οποίες πλησιάζουν το 5,50%. 

Η υποχώρηση αυτή έχει αναδειχθεί σε «βαρίδι» για τον S&P 500 ο οποίος ήδη διαγράφει περί 1,80%, ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq έχει ξεπεράσει το -1,50%, ενώ ο Dow Jones σημειώνει υποχώρηση της τάξεως του 1,15%, παρά τις απώλειες 500 μονάδων που σημείωναν τα futures του δείκτη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Εντούτοις στη Wall Street το κλίμα είναι αρνητικό εξ αρχής, όπως αρνητικό είναι και σε όλες τις αγορές ανά τον κόσμο σήμερα, μετά την εμφάνιση μετάλλαξης του κορωνοϊού στο Λονδίνο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιο επιθετική συμπεριφορά και μεταδοτικότητα κατά 70% πιο υψηλή, σε σχέση με το πρώτο στέλεχος της πανδημίας. 

Την ώρα που ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά και υπήρχαν υψηλότατες προσδοκίες ότι η οικονομική ανάκαμψη αργά ή γρήγορα θα ερχόταν, ήρθε η νέα μετάλλαξη της πανδημίας της Covid-19, να επαναφέρει φόβους και ανασφάλεια.

Επιπρόσθετα η συμφωνία στο Λευκό Οίκο για νέο πακέτο στήριξης ύψους 900 δισ. δολαρίων μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν ήταν ικανή να υποσκελίσει τις ανησυχίες αναφορικά με τον κορωνοϊό. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News