Business & Finance Κυριακή 27/12/2020, 12:13
ΑΓΟΡΕΣ

Τα εμπορεύματα γίνονται ξανά ελκυστικά

Τα εμπορεύματα γίνονται ξανά ελκυστικά

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, τα εμπορεύματα δεν βρίσκονταν στο «σκόπευτρο» των επενδυτών. Τώρα όμως, καθίστανται ξανά ελκυστικά.

Επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων η Pimco, προβλέπουν περαιτέρω άνοδο για τις τιμές εμπορευμάτων. Η Goldman Sachs «βλέπει» μία νέα αγορά ανόδου για τα εμπορεύματα αντίστοιχη με αυτή της δεκαετίας του 2000 που καθοδηγήθηκε από την Κίνα και αυτή της δεκαετίας του 1970 που καθοδηγήθηκε από το άλμα των τιμών πετρελαίου. «Πιστεύουμε ότι έχουν ήδη μπει τα θεμελιώδη για μία νέα, δομική bull market. Με τον ερχομό του 2021, οι περισσότεροι επενδυτές θα σπεύσουν στην αγορά εμπορευμάτων να καλύψουν το χαμένο έδαφος, δίδοντας το έναυσμα για νέο κύκλο ανόδου», λέει ο Ρόμπερτ Χάουελ, στρατηγικός αναλυτής της Gresham Investment Management.

Ηδη, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη από τα χαμηλά της Ανοιξης, χάρη στην ανανεωμένη ζήτηση από την Κίνα. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η τιμή χαλκού καταγράφει άνοδο περίπου 28%, έχοντας εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο περίπου οκτώ ετών, το αλουμίνιο έχει ενισχυθεί 12%, ενώ το νικέλιο 20%. Η άνοδος του αλουμινίου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, φθάνει το 15%, ενώ ο ψευδάργυρος καταγράφει κέρδη 40% από τα μέσα Μαίου. Επίσης, το σιδηρομετάλλευμα, το βασικό συστατικό του χάλυβα, αποτελεί μία από τις καλύτερα σε επιδόσεις κατηγορίες ενεργητικού στη διάρκεια του 2020.

Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν δε, ότι η τιμή χαλκού θα επιστρέψει στο ρεκόρ του 2011, καθώς ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού θα συμβάλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπώς στην αύξηση της ζήτησης για βιομηχανικά μέταλλα, που χρησιμοποιούνται στα πάντα, από τις κατασκευές σπιτιών έως αυτοκινήτων. O δείκτης S&P Goldman Sachs για τα βιομηχανικά μέταλλα έχει ενισχυθεί 38% από την 1η Ιουνίου, με χαλκό, αλουμίνιο, νικέλιο και ψευδάργυρο να έχουν όλα υποσκελίσει τον χρυσό, ο οποίος καταγράφει από τις αρχές του έτους κέρδη περίπου 20%.

Από κοντά και οι μετοχές παραγωγών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των Freeport-McMoRan και Century Aluminum. Στο υψηλότερο επίπεδο έξι περίπου ετών βρίσκονται και οι τιμές σπόρων σόγιας.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς έχουν στραφεί μαζικά στα εμπορεύματα στοιχηματίζοντας σε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και ως αντιστάθμισμα στην προοπτική αύξησης του πληθωρισμού. Τα εμπορεύματα ανήκουν στο λεγόμενο «κυκλικό» ενεργητικό, το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τιμές τους επηρεάζονται συνεπώς από τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, επειδή η χώρα εκπροσωπεί περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό και άλλα μέταλλα.

Η ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη στην Κίνα αντέστρεψε την πορεία των τιμών, που παρέμεναν ιδιαίτερα εξασθενημένες τα τελευταία έτη, λόγω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, προτού ακόμη η πανδημία πλήξει τη ζήτηση. Οι καθαρές εισαγωγές επεξεργασμένου χαλκού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναμένεται να φθάσουν το επίπεδο ρεκόρ των 4,4 εκατ.μετρικών τόνων εφέτος, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Οι πωλήσεις μετάλλων παρουσιάζουν επίσης ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, χάρη στις πωλήσεις ποδηλάτων και συστημάτων εξαερισμού.

Ο ενθουσιασμός για τα εμπορεύματα σηματοδοτεί μία καμπή για μία κατηγορία ενεργητικού που δεν ήταν καθόλου ελκυστική για πολλά χρόνια. Ενώ οι επενδυτές στράφηκαν στα εμπορεύματα καθώς οι τιμές τους αυξάνονταν στη διάρκεια της δεκαετίας έως το 2011, έκτοτε αποσύρθηκαν. Πολλά από τα πιο γνωστά αντισταθμιστικά ταμεία που ειδικεύονται στην αγορά εμπορευμάτων εξήλθαν από τις αγορές – συμπεριλαμβανομένων των Astenbeck Capital Management, Blenheim Capital Management και Clive Capital, καθένα εκ των οποίων διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βεβαίως, δεν ποντάρουν όλοι οι επενδυτές σε όλα τα εμπορεύματα. Για παράδειγμα, αναλυτές της Pimco εμφανίζονται περισσότερο θετικοί για το αμερικανικό φυσικό αέριο, ενώ δεν περιμένουν ότι οι τιμές αγροτικών ειδών θα κινηθούν σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα, εκτός και εάν υπάρξει σημαντική πτώση στη σοδειά του Νότιου Ημισφαιρείου. Αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. προειδοποίησαν πρόσφατα ότι ο κινεζικός πιστωτικός κύκλος έχει ήδη κορυφωθεί και προβλέπουν χαμηλότερες τιμές για τα βασικά μέταλλα στη διάρκεια του 2021.

Και ενώ κάποιοι ανησυχούν για αύξηση του πληθωρισμού, άλλοι πάλι δεν βλέπουν σημαντικές αιτίες για να συμβεί αυτό, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για πολλά ακόμη χρόνια. Πολλοί αναμένουν δε, ότι τα μέτρα στήριξης τα οποία στοχεύουν μεταξύ άλλων στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για μέταλλα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News