Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 09:17
BUSINESS & FINANCE

Bitcoin: Το χριστουγεννιάτικο ράλι και τα ετήσια κέρδη 280%

Bitcoin: Το χριστουγεννιάτικο ράλι και τα ετήσια κέρδη 280%

Ο Δεκέμβριος εξελίσσεται ως ο καλύτερος μήνας στην ιστορία του Bitcoin, με το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων να συνεχίσει το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί και σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από το φράγμα των 28.000 δολαρίων.

Το bitcoin έκανε άλμα την Κυριακή έωςω και τα 28.635 δολάρια. Τα κέρδη στη διάρκεια Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί από τα μέσα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

«Έχω την εντύπωση ότι είμαστε πολύ κοντά στην κορυφή -αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το bitcoin δεν μπορεί να αναρριχηθεί έως και τα 30.000 δολάρια», επισημαίνει ο Βιτζέι Αγιάρ, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Luno. «Σίγουρα θα υπάρξει μια διόρθωση, αλλά μικρότερου μεγέθους. Ίσως να δούμε υποχώρηση της τάξης του 10% με 15%», εκτιμά ο κ. Αγιάρ.

Το δυναμικό ράλι του Bitcoin έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Στη διάρκεια του 2020, η αξία του μεγαλύτερου εκ των κρυπτονομισμάτων έχει υπερτριπλασιασθεί. Οι ένθερμοι υποστηρικτές του θεωρούν ότι το bitcoin αποτελεί αντιστάθμισμα κινδύνου μπροστά στη διολίσθηση του δολαρίου, αλλά και μπροστά στον κίνδυνο του πληθωρισμού, ενώ επικαλούνται και μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη φορά και από θεσμικούς. Στο αντίποδα, υπάρχουν κι εκείνοι που αμφισβητούν το κύρος του bitcoin ως επένδυσης, επικαλούμενοι το προηγούμενο ράλι, που είχε καταλήξει σε απότομη προσγείωση. 

Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου συνεχίζει να αποτελεί ένα ακανθώδες σημείο για τους επενδυτές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγορησε την προηγούμενη εβδομάδα τη Ripple Labs Inc. και κορυφαία στελέχη της για παραπλάνηση των επενδυτών όσον αφορά το κρυπτονόμισμα XRP. H υπόθεση αντανακλά την προοπτική αυστηρότερης εποπτείας των ρυθμιστικών αρχών στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.

Το bitcoin κατέγραφε κέρδη και στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με την ισοτιμία του πάνω από το όριο των 27.000 δολαρίων. Από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη περίπου 280%, με τον ευρύτερο δείκτη Bloomberg Galaxy Crypto να είναι ενισχυμένος 261%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News