Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 07:49 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ
BUSINESS & FINANCE

Bitcoin: Ως πού μπορεί να φθάσει;

Bitcoin: Ως πού μπορεί να φθάσει;

Το bitcoin έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Και αυτό το ράλι δεν μοιάζει σε τίποτε με την κερδοσκοπική φούσκα της προηγούμενης τριετίας, στη διάρκεια της οποίας το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων είχε βρεθεί μία «ανάσα» από το όριο των 20.000 δολαρίων.

Το bitcoin κατάφερε αυτή την εβδομάδα να υπερβεί το ρεκόρ του 2017 σκαρφαλώνοντας αυτή την εβδομάδα έως και τα 19.920 δολάρια, περίπου 137 δολάρια υψηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό. Η θεαματική ανάκαμψή του δεν οφείλεται αυτή τη φορά σε κερδοσκοπικά στοιχήματα, αλλά στη σταθερή ψήφο εμπιστοσύνης ολοένα και περισσότερων επενδυτών που βλέπουν μία νέα και πολλά υποσχόμενη κατηγορία ενεργητικού.

Παρότι η πορεία του bitcoin δεν είναι πάντα σταθερή και χαρακτηρίζεται από θεαματικές ανόδους και εξίσου θεαματικές πτώσεις, η αγορά του μεγαλύτερου εκ των ψηφιακών νομισμάτων -συνολικής αξίας 315 δισ. δολαρίων- είναι βαθύτερη και με πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα σε σύγκριση με το 2017.

«Το bitcoin έχει το δυναμικό να αποτελέσει για την παγκόσμια, νομισματική οικονομία ό,τι το Internet για την παγκόσμια κοινωνία», υποστηρίζει ο Τανκρέντι Κορντέρο, ιδρυτής της Kuros Associates στο Λονδίνο. 

Στρατηγικοί αναλυτές και fans του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος προσπαθούν να προβλέψουν μέχρι πού μπορεί να φθάσει στη διάρκεια αυτού του ράλι. Οι προβλέψεις κυμαίνονται από τα 25.000 δολάρια έως τα τέλη του έτους έως και «απογείωση» μέχρι το… φεγγάρι, πάνω από το φράγμα των 300.000 δολαρίων.

Στη διάρκεια του Νοεβρίου, το bitcoin έχει ανατιμηθεί σχεδόν 40% και σχεδόν 170% από τις αρχές του 2020, προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 19.666 δολαρίων που είχε αγγίξει προ διετίας.

Bitcoin: Ως πού μπορεί να φθάσει;-1

Η ιστορία 12ετών του bitcoin χαρακτηρίζεται από δυσθεώρητα κέρδη και ανάλογες απότομες πτώσεις. Πρόκειται για μια αγορά που στερείται της διαφάνειας άλλων παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα. Έχει όμως ωριμάσει αρκετά στη διάρκεια της διετίας που μεσολάβησε από το ράλι του 2017, έχοντας προσελκύσει μεγαλύτερους επενδυτές. 

Η ψήφος εμπιστοσύνης από ηχηρά επενδυτικά ονόματα όπως η Fidelity Investments και η JPMorgan Chase & Co. θεωρείται ότι επέδρασε καταλυτικά στην ανοδική πορεία του κρυπτονονίσματος, όπως και η απόφαση της PayPal Holdings να επιτρέψει στους πελάτες της να έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα στα ψηφιακά τους πορτοφόλια. Από την άλλη, υπάρχει πάντα και η ανησυχία από πλευράς των επενδυτών μήπως χάσουν το πάρτι των μεγάλων κερδών, βλέποντας τις τιμές να πηγαίνουν ολοένα και πιο ψηλά.

Για μία ακόμη φορά, το bitcoin φαίνεται να πείθει ακόμη και τους επιφυλακτικούς του προηγούμενου ράλι, «δείχνοντας ότι παρά τις προκλήσεις έχει έναν τρόπο να βγαίνει πάντα ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό», υπογραμμίζει ο Μάικλ Σόνενσαϊν, γενικός διευθυντής της Grayscale Investments.

Ο αριθμός των χρηστών bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται, προσφέροντας στο ψηφιακό νόμισμα ένα προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 30 εκατ. ηλεκτρονικά πορτοφόλια, σύμφωνα με στοιχεία των ByteTree.com και Glassnode.

H ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά προθεσμιακών συμβολαίων(futures) bitcoin στην αγορά εμπορευμάτων CME Group αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της σύγκλισης μεταξύ των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και των mainstream αγορών. Τα 12.000 συμβόλαια στο CME είναι περίπου τριπλάσια σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο στη διάρκεια του 2019. Ένα προθεσμιακό συμβόλαιο(future) καλύπτει πέντε bitcoins.

Από την άλλη, με τα περισσότερα ομόλογα να προσφέρουν ελάχιστες αποδόσεις, οι παραδοσιακοί επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές στο χαρτοφυλάκιό τους, με το bitcoin να αποτελεί μια τέτοιου είδους επιλογή. Σε έκθεσή της τον Οκτώβριο, η Fidelity Investments χαρακτήριζε το χαμηλό συσχετισμό του bitcoin με παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού ως «ενθαρρυντική πρώτη ένδειξη» ότι το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική στη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News