Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 19:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τζακ Μα έχασε τα σκήπτρα του πιο πλούσιου Κινέζου 

Ο Τζακ Μα έχασε τα σκήπτρα του πιο πλούσιου Κινέζου 

Η αντιπαράθεση του Τζακ Μα με την κυβέρνηση της Κίνας και η συνεπακόλουθη έρευνα από τις αρχές για τα πεπραγμένα των επιχειρήσεών του, είχε σαν αποτέλεσμα ο ισχυρός άνδρας της Alibaba και του ομίλου Ant, να αποκαθηλωθεί από την κορυφή της λίστα με τους πιο πλούσιους Κινέζους. 

Για δυο διαδοχικές χρονιές το 2019 και το 2020 η Μα κατείχε τα πρωτεία στη Hurun Global Rich List, ωστόσο το 2021 υποχώρησε στην τέταρτη θέση. Στην πρώτη θέση αναρριχήθηκε ο Ζονγκ Σανσάν της εταιρείας εμφιαλωμένων νερών Nongfu Spring, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Πόνι Μα της Tencent, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κόλιν Χουάνγκ της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα. 
Η απουσία αυτή από την πρώτη τριάδα, οφείλεται στην ενδελεχή έρευνα στην οποία επιδόθηκαν οι αρχές, σχετικά με μονοπωλιακές πρακτικές της Alibaba και της Ant, όπως επισημαίνεται στη λίστα. 

Οι τριγμοί στις σχέσεις του Μα με το Πεκίνο άρχισαν όταν στις 24 του περασμένου Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ομιλίας καταφέρθηκε κατά του ρυθμιστικού πλαισίου της Κίνας, μια κίνηση από μέρους του που οδήγησε σε αναστολή της εισόδου της Ant στο χρηματιστήριο, λίγες μόλις ημέρες αφότου είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει την Αρχική της Δημόσια Προσφορά.

Στον αντίποδα ο πλουσιότερος Κινέζος οφείλει την αύξηση της προσωπικής του περιουσίας στην μεγάλη ενίσχυση της αξίας της μετοχής της Nongfu Spring, όπως και της μετοχής της παρασκευάστριας εμβολίων Beijing Wantai Biological Pharmacy, την οποία επίσης ελέγχει. 

Από τη μεριά του ο Πόνι Μα της Tencent είδε την περιουσία του να μεγαλώνει κατά 70% και να φθάνει στα 480 δισ. Γιουάν (74,16 δισ. δολάρια), ενώ αυτή του Κόλιν Χουάνγκ εκτοξεύθηκε κατά 283%, διαμορφούμενη στα 450 δισ. γιουάν.  

Για πρώτη φορά στην πέμπτη θέση σκαρφάλωσε ο Ζανγκ Γιμίνγκ ο ιδιοκτήτης της Bytedance, μητρικής του TikTok, με την προσωπική του λίστα να εκτιμάται στα 54 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News