Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 16:43
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο εβδομάδας με τα χρηματιστήρια στο «κόκκινο»

Κλείσιμο εβδομάδας με τα χρηματιστήρια στο «κόκκινο»

Με αισθητές απώλειες κινούνται τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο σήμερα Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και σήμερα ακολούθησαν την ανιούσα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του αρνητικού κλίματος. Η άνοδος αυτή τροφοδοτείται από τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα ανεβάσει ταχύτητα, μετά τη στασιμότητα που έχει επιδείξει στη διάρκεια της πανδημίας. 

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στον πληθωρισμό επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στις συνεδριάσεις τους την προηγούμενη και αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας θετικές στο ενδεχόμενο να υπερβεί το στόχο τους του 2% για κάποιο διάστημα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η περίοδος κατά την οποία είχε «βαλτώσει».

Οι εξαγγελίες αυτές των κεντρικών τραπεζών, πρόσθεσαν επιπλέον ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού, καθώς οι αγορές φοβούνται ότι αν ανεβάσουν ταχύτητα οι τιμές καταναλωτή, τότε θα αποσυρθούν πιο γρήγορα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν μοιάζει καθόλου ελκυστικό. 

Το δρόμο για τη σημερινή εικόνα έδειξαν τα χρηματιστήρια στην Ασία, με αυτό της Σανγκάης να υποχωρεί κατά 1,69%, ενώ Τόκιο και Χονγκ Κονγκ έκλεισαν στο -1,41%. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούμενα επίσης με απώλειες πέραν του 1%. 

Έντονες πιέσεις της τάξεως του 1,20% δέχεται ο γερμανικός DAX ανακόπτωντας το σερί των τριών διαδοχικών συνεδριάσεων κατά τις οποίες κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 αποδυναμώνεται κατά 1%, με όλους τους βασικούς του κλάδους να κινούνται πτωτικά. 

Το ίδιο πνεύμα κυριαρχεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τη Wall Street να επεκτείνει τις απώλειες από τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εν μέσω πιέσεων βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών, μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Fed ότι δεν θα επεκτείνει το μέτρο ελάφρυνσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή εξαιτίας της πανδημίας. Βάσει αυτού, το επίπεδο των κεφαλαίων που ήταν υποχρεωμένες να διακρατούν οι τράπεζες σε σχέση με τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα και τα υπόλοιπα αποθεματικά τους, ήταν πιο χαμηλό.

Η χαλάρωση αυτή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ούτως ώστε οι τράπεζες να εξασφαλίσουν ρευστότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και η επέκτασή της θεωρούνταν σχεδόν σίγουρη, από τη στιγμή που η κατάσταση παραμένει ρευστή σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Με τη Fed σήμερα να έχει τραβήξει όλα τα επενδυτικά βλέμματα πάνω της ο Dow Jones υποχωρεί σχεδόν 1%, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα περί του 0,50%, με τον Nasdaq να προσπαθεί να περάσει σε θετικό έδαφος. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News