Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 14:03
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικότητα παρά τις στηρίξεις από Sarantis, Πειραιώς

Στις 775 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικότητα παρά τις στηρίξεις από Sarantis, Πειραιώς

Επιφυλακτικότητα παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «δυσκολεύεται» να διασπάσει με πειστικό τρόπο τις αντιστάσεις των 775 – 780 μονάδων, ελλείψει των τραπεζικών στηρίξεων. ‎

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,11% και ενισχύεται στις 775,25 μονάδες, κερδίζοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (774,38 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις έξι μονάδες -από 772,86 έως 778,45 μονάδες- με τον τζίρο να μην ακολουθεί την χθεσινή θετική πορεία και να περιορίζεται μέχρι στιγμής (14.00) στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ.

Οπωσδήποτε, το γεγονός ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταφέρει να αντιδράσει μετά τις ισχυρές απώλειες της Τρίτης (-2,7%) αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την βραχυπρόθεσμη τάση, η οποία δεν φαίνεται ότι επηρεάζεται σημαντικά από το εν εξελίξει τρίτο lockdown.

Άλλωστε, οι αρνητικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν ήδη αποτιμηθεί από τον Γ.Δ., ο οποίος μέσα στον Ιανουάριο απώλεσε πάνω από το 7% της αξίας του. Το σημαντικό είναι τώρα οι επενδυτές να υπερασπιστούν τα κεκτημένα έως ότου φθάσουμε στο τέλος του «τούνελ» και ξεκινήσει ο νέος ανοδικός κύκλος.

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η κατάσταση είναι εντελώς απρόβλεπτη και ευμετάβλητη, και έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα μια νέα αρνητική τροπή, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει δυσμενώς την ελληνική αγορά, η οποία καθίσταται αρκετά ευάλωτη λόγω και της «ρηχότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει θετικό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,3%, ενώ λίγο κάτω από το 1% διαμορφώνονται τα σωρευτικά κέρδη για τον FTSE Large Cap. Οι τράπεζες, αντίθετα, χάνουν 2%, δείχνοντας ότι δεν μπορούν προς ώρας να στηρίξουν τη Λεωφόρο Αθηνών.

«Βγάζει» αντίδραση η Πειραιώς

Κάτι αντίστοιχο λαμβάνει χώρα και στη σημερινή συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο να κινείται σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 450 μονάδων, απέχοντας σχεδόν 90 μονάδες από το υψηλό έτους (538 μονάδες). Άλλωστε, η παράταση του lockdown «γεννά» φόβους για περαιτέρω αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε μόλις λήξουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, δηλαδή μετά το τέλος της πανδημίας. 

Από τις τραπεζικές διακυμάνσεις, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η αντίδραση της Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά από μια περίοδο έντονων ρευστοποιήσεων, ενισχύεται κατά σχεδόν 2,5%. Οι επενδυτές, εξάλλου, αναμένουν την ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Κέρδη κοντά στο 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Alpha Bank – Εθνικής Τράπεζα, ενώ η Eurobank παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,91% 0,7777 ευρώ
  • Attica Bank -1,1% 0,1978 ευρώ
  • Eurobank 0,28% 0,5696 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,84% 2,048 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 2,46% 0,731 ευρώ

Στηρίξεις από Sarantis

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές -έστω και δύσκολα- φαίνεται ότι διατηρούν τα «ηνία» των συναλλαγών, χάρη κυρίως στη μετοχή της Sarantis, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 3%. Οριακά κάτω του +2% βρίσκεται η μετοχή της Ελλάκτωρ, παρότι νωρίτερα είχε φθάσει έως και το +4%.

Στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ (1,3%), Mytilineos (1%) και Lamda Development (0,8%). Στον αντίποδα, πτώση της τάξης του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Viohalco, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

Συνολικά, αυτή την ώρα (14.00), 42 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 47 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 20 μετοχές διατηρούνται αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 52,7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News