Business Talk Παρασκευή 12/02/2021, 07:05
BUSINESS TALK

Oι traders της Reddit, η Ελλάκτωρ και η Ektasis

  • Μία μικρή ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, εισηγμένη στο Nasdaq, πίσω από την οποία όμως στοιχίζεται γνωστή οικογένεια της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας επιχειρώντας ένα come back, είναι ένας από τους νέους στόχους των traders του Reddit, των ίδιων μικροεπενδυτών που εκτόξευσαν την GameStop και «έκαψαν» όσα hedge funds είχαν ποντάρει στην πτώση της. Ως γνωστόν, οι traders των χρηματιστηριακών φόρουμ του Reddit αγαπούν τα penny stocks, και η Castor Maritime ξεκίνησε τη χρονιά στα 0,19 δολάρια για να κλείσει χθες στα 1,73 δολ. Not bad.

 

  • Τι συνέβη; Καθώς πολλές ναυτιλιακές είναι συχνά πυκνά στόχος των short sellers, έτσι και η Castor, που συνδέεται –διά του γιού του- με τον Βίλλυ Παναγιωτίδη (o οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από την σύγκρουσή του με την Oaktree Capital από την οποία και έχασε λογω χρεών την προηγούμενη εταιρεία του Excel Maritime) συγκέντρωσε σοβαρό short interest. Οπότε ήταν θέμα χρόνου και τύχης κάποιοι από τους traders του Reddit να εντοπίσουν τις υψηλές ανοιχτές θέσεις στη μετοχή, και να κινηθούν με την ελπίδα να πυροδοτήσουν ένα short squeeze που θα αναγκάσει τα hedge funds να αγοράσουν επιθετικά (για να κλείσουν τις θέσεις τους), οδηγώντας τον τίτλο ακόμα υψηλότερα.

 

  • Έτσι η μετοχή της ναυτιλιακής συμφερόντων του υιού του Βίλλυ Παναγιωτίδη, Πέτρου (με ticker CTRM) διαπραγματευόταν αργά χθες το βράδυ με κέρδη άνω του 35% πάνω από τα 1,6 δολάρια ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση κοντά στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Αποτίμηση που δύσκολα δικαιολογείται ακόμα και από την πρόσφατη ανάπτυξή της (η εταιρεία έχει ανακοινώσει μέσα στο Φεβρουάριο την αγορά δύο ποντοπόρων πλοίων ανεβάζοντας το στόλο σε εννέα πλοία). «Δώρο ανέλπιστο λοιπόν μια τετοια κεφαλαιοποίηση με την οποία την προικίζουν οι traders του Reddit» σχολίαζαν την Πέμπτη ναυτιλιακοί παρατηρητες.

 

  • Βέβαια οι γνωρίζοντες περισσότερα για την δραστηριότητα της οικογενείας των βασικών μετόχων σημειώνουν πως ο επιχειρηματίας Βίλλυ Παναγιωτίδης έχει αυτή την περίοδο άλλους πονοκεφάλους αφού στενό μέλος της οικογενείας του φέρεται όχι μόνον να έχει κερδίσει στα ελληνικά δικαστήρια αστική υπόθεση που του επιδικάζει αποζημίωση στην περιοχή των 6 εκατομμυρίων από τα συμφέροντα του Βίλλυ Παναγιωτίδη αλλά και να είναι έτοιμο να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση διαταγών πληρωμή κατάσχοντας κινητές και ακίνητες αξίες –που λογω στενής συγγένειας- έχουν εντοπιστεί. Ο εφοπλιστής έχει προσφύγει βέβαια στον Άρειο Πάγο αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

 

  • Η εταιρεία έχει ανακοινώσει τελευταία και την επέκταση του στόλου της, αγοράζοντας δύο Kamsarmax dry bulk carriers μέσα στο Φεβρουάριο. «Με την ολοκλήρωση των αγορών που πρόσφατα ανακοινώσαμε, ο στόλος μας θα αποτελείται από εννέα πλοία, έχοντας τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το περασμένο καλοκαίρι», είπε ο CEO της Castor Maritime, Πέτρος Παναγιωτίδης.

 

  • Ικανοποίηση πρέπει να νιώθουν όσοι είχαν προφητέψει από καιρό -προτού τα σύννεφα του proxy fight πυκνώσουν στην Ελλάκτωρ- ότι ο Λεωνίδας Μπόμπολας θα επιστρέψει με σημαίνοντα ρόλο στην εταιρεία. Ο επί τριακονταετίας βασικός μέτοχος της κατασκευαστικής ανέλαβε, εκ νέου, τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην Ηλέκτωρ, τη θυγατρική του ομίλου που έχει δραστηριότητα στη διαχείριση απορριμμάτων κι εν γένει στα περιβαλλοντικά έργα. Η εν λόγω εταιρεία διέγραφε, για πολλά χρόνια αυτόνομη πορεία, καθώς ήταν αποκομμένη, κατά κάποιο τρόπο, από τον όμιλο, χτυπώντας όμως πολλά και μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

 

  • Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σωστά προσπαθεί να πέρα από το lockdown των επόμενων εβδομάδων, στο άνοιγμα του εμπορίου αργότερα την Άνοιξη και για αυτό η τάση της θα παραμείνει ανοδική αυτό εκτιμά ο Ίναχος Λάζος , ιδρυτής και επικεφαλής της DCS Delphic Strategies, συμβουλευτικής εταιρίας μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, με πελάτες funds από την Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Για τον σύμβουλο αυτόν, των ξένων επενδυτών, κάθε υποχώρηση της αγοράς θα είναι ευκαιρία αύξησης θέσεων. Καταλυτική μεσοπρόθεσμα κατά τον ίδιο θα είναι και η συμμετοχή των διεθνών χαρτοφυλακίων στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. «Μια επιτυχημένη προσπάθεια εκεί θα πρέπει να προσφέρει την βεβαιότητα πως οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να εμπιστευτούν τις προοπτικές του κλάδου και να ανακατανείμουν κεφάλαια πίσω στον τομέα», σημειώνει. Μακάρι λέμε εμείς.

 

  • Στην αντεπίθεση, τελικά, πέρασε ο Παναγιώτης Ευθυμίου, ο οποίος κατέθεσε, την Πέμπτη, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για διορισμό προσωρινής διοίκησης στην Ektasis Development. Η αίτηση θα συζητηθεί την Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες, ο ιδρυτής της εταιρείας θα καταθέσει νέα ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία θα ζητήσει το “πάγωμα” των εκποιήσεων. Πάντως, χθες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο των 15 πλειοδοτικών διαγωνισμών της Ektasis, όπου το ενδιαφέρον υπήρξε ιδιαίτερα υψηλό. Οι προσφορές θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν η αποσφράγιση να μην προχωρά λόγω της πανδημίας.

 

  • Το λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής σωλήνων Pipelife των αυστριακών της Wienerberger στη Θήβα φαίνεται πως κρύβει και μία «μπηχτή» για την ελληνική αγορά. Με βάση τα όσα απάντησε σε σχετικό ρεπορτάζ της Kαθημερινής, που δημοσιεύεται σήμερα, η Claudia Hajdinyak επικεφαλής εταιρικών σχέσεων του πολυεθνικού ομίλου, ο ένας απ’ τους λόγους που κατεβάζει ρολά είναι οι προδιαγραφές των συστημάτων σωληνώσεων που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά έργα, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των δημοσίων έργων. Αν κάποιος ήταν καχύποπτος, ή χειρότερα κακεντρεχής, θα έλεγε πως η κυρία από την Αυστρία μας λέει ότι έχουμε κάποια μορφή προστατευτισμού εδώ ή ακόμα χειρότερα πως αποκλείουμε κάποιους για να «παίζουν» άλλοι. Όμως τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν στην Ελλάδα, σωστά; Οψόμεθα να το κοιτάξουμε.

 

  • «Θέλουμε να στηρίξουμε και τη ΔΕΗ και τη βιομηχανία». Με αυτόν τον τρόπο τοποθετήθηκαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δυο πλευρών για τα τιμολόγια ρεύματος. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να εμπλακεί στη διαπραγμάτευση, που κατά πώς φαίνεται έχει ακόμη δρόμο. Δε θυμίζει λίγο το ελληνικότατο «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»;

 

  • Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο Target Model -και τις γνωστές παιδικές του ασθένειες- δήλωσαν βέβαιες ότι τα προβλήματα θα εξομαλυνθούν συν τω χρόνω, όπως συνέβη και στις άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε. “Η ΡΑΕ έκανε καλή δουλειά”, πρόσθεσαν για τα μέτρα που έλαβε ο Ρυθμιστής για την καλύτερη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης που θα τεθούν σε ισχύ στις 13/2. Tην ίδια στιγμή, κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας απειλούν με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χειραγώγηση της εν λόγω αγοράς.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News