Business Talk Δευτέρα 8/02/2021, 07:50
BUSINESS TALK

Οι business με το Ισραήλ και ο μυστικός σύμβουλος της ΕΤΑΔ

  • Η συνάντηση σήμερα του έλληνα πρωθυπουργού με τον ισραηλινό ομόλογο του έχει και αμυντικό/εξοπλιστικό ενδιαφέρον καθώς πηγές από το Τελαβίβ ισχυρίζονται πως θα υπάρξουν, ενδεχομένως, συναντήσεις, εκτός επίσημου προγράμματος, και για αυτό το ζήτημα. Η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι της Τουρκίας η οποία μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραυλικά συστήματα και προηγμένα όπλα και τεχνολογίες όπως αυτά που διαθέτει το Ισραήλ, είναι φυσικό να αποτελεί προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φυσικά τέτοιες πληροφορίες ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται. Αυτό που μετά βεβαιότητος γνωρίζει η συγκεκριμένη αγορά είναι πως υπάρχει εντονότατη κινητικότητα σε αυτό τον τομέα.

 

 

  • Θυμίζουμε, επί τη ευκαιρία, και την πρόσφατη συμφωνία με την Elbit για κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα αλλά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς της ελληνικής βιομηχανίας οχημάτων από την ισραηλινή Plassan, κοινοπρακτικά με τον όμιλο Katsav, όπως και την συμφωνία ισραηλινών με ελληνικά ναυπηγεία για την κατασκευή κορβετών ισραηλινής σχεδίασης («Θεμιστοκλής») στην Ελλάδα.

 

  • Στον αέρα βγήκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα προκήρυξη της ΕΤΑΔ διαγωνισμού για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που όπως αναφέρετε θα την συνδράμει στην μέσω διαπραγμάτευσης επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας με μισθωτή της αναφορικά με μεγάλες οικονομικές διαφορές των δύο πλευρών. Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Η Αττικός Ήλιος και τα 600 και κάτι εκατομμύρια που της έχουν επιδικάσει ως αποζημίωση από την ΕΤΑΔ  διαιτητικές αποφάσεις.

 

  • Φυσικά η Αττικός Ήλιος δεν πρόκειται να πάρει ένα τέτοιο ποσό και ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα αναλάβει ακριβώς αυτήν την διαπραγμάτευση. Το θέμα πάντως αφέθηκε να ξεφύγει εκτός ελέγχου (για λόγους που δεν χωρούν σε αυτές τις γραμμές) εδώ και πολλά πολλά χρόνια και τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την εκκρεμότητα που έχει καταγραφεί ως δημοσιονομικό ρίσκο στις εκθέσεις των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων.

 

  • Βεβαίως μπορεί να αποτελεί απλώς μία κίνηση για να δείξουμε στους θεσμούς που βρίσκονται εδώ αυτές τις μέρες για μία ακόμα περιοδική αξιολόγηση, πως κάτι κάνουμε. Τι; Όχι; Ο προϋπολογισμός πάντως για τον σύμβουλο της ΕΤΑΔ είναι 220.000 για όποιον ενδιαφέρεται και η προθεσμία υποβολής εκπνέει λίαν συντόμως .

 

  • Το είδαμε κι αυτό: η συζήτηση που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη στο δικαστήριο για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Folli-Follie, έγινε παρέμβαση του προφυλακισμένου Δημήτρη Κουτσολιούτσου υπέρ του Δημοσίου. Μαθαίνουμε πως επειδή οι ρυθμισμένες και εξυπηρετούμενες οφειλές ύψους 15 εκατομμυρίων προς το δημόσιο δεν έχουν αναγνωριστεί στην ίδια λίστα με τους άλλους πιστωτές, αλλά σε μια κατηγορία μόνες τους, (και τις οποίες η νέα εταιρεία που θα προκύψει από την εξυγίανση θα εξυπηρετεί αλλά δεν είναι επαρκώς διατυπωμένο το κείμενο που να συνάγεται πως τις αναλαμβάνει και επισήμως), ο Κουτσολιούτσος ανησυχεί πως εάν σταματήσουν να πληρώνονται θα επιβαρύνουν τον ίδιο. Περίεργο πάντως που το δημόσιο δεν έκανε παρέμβαση για το ίδιο θέμα (ο ΕΦΚΑ για τις δικές του απαιτήσεις έκανε, ζητώντας να μην βλαφτούν τα συμφέροντα του). Πιθανότατα κάποιοι ξεχάστηκαν.

 

  • Τρεις μήνες περίπου έχουν περάσει από τότε που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση η συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την Fraport Greece για την τροποποίηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στα πλαίσια της αποζημίωσης της εταιρείας ( με χαμηλότερα αναβαλλόμενα ετήσια μισθώματα) για το πλήγμα που δέχτηκε από τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

 

  • Αντίστοιχη έγκριση δόθηκε στην Aegean ενώ τώρα για προέγκριση αποστέλλεται και η συμφωνία με την Ελντοράντο. Κάπου εδώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και για την στήριξη του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που λόγω της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιό του περπατάει με πιο αργά βήματα. Οι Γερμανοί της Fraport δεν ανησυχούν σοβαρά αφού γνωρίζουν καλά πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν πνιγεί από αντίστοιχα αιτήματα από όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο μία νευρικότητα την έχουν

 

  • Μπορεί τις επόμενες μέρες η κοινοπραξία της Mohegan με την ΓΕΚ Τέρνα να ανακηρυχθεί οριστικός ανάδοχος για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχουν οριστικοποιηθεί και οι όροι των συμβάσεων που πρέπει να υπογράψει αφενός με το ελληνικό δημόσιο και αφετέρου με την Lamda Development για τις μεταξύ τους υποχρεώσεις και δικαιώματα (μισθώματα, τέλη εγγυήσεις κλπ). Ένα τρίγωνο συμβάσεων λίαν απαιτητικών στην οριστικοποίηση τους αφού παίζονται κυριολεκτικά εκατοντάδες εκατομμύρια σε αυτές.

 

 

  • Ναι μεν το αρχικό προσχέδιο της σύμβασης με την Lamda Development υπήρχε από το διαγωνισμό για την άδεια πλην όμως υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που προφανώς δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Έτσι κρατάμε μικρό καλάθι γιατί χωρίς αυτή την σύμβαση αλλά και όλες τις άλλες επιμέρους συμβάσεις που θα αποτελέσουν τμήμα της συνολικής σύμβασης παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού ούτε τα κυρίως έργα δεν πρόκειται να αρχίσουν ούτε το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με το ΤΑΙΠΕΔ να γίνει.

 

  • Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κατατεθούν και οι προσφορές που έχει ζητήσει η Lamda από ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη των δύο πολύ υψηλών κτιρίων, γραφείων και κατοικιών, που έχουν μείνει προς υπό-παραχώρηση. Με τούτα και με εκείνα αν έπρεπε να βάλουμε στοίχημα για το πότε πραγματικά θα αρχίσουν οι κυρίως εργασίες στο Ελληνικό, δεδομένης και της πανδημίας, θα ποντάραμε στο 2022 όσο και να θέλαμε να αρχίσουν το 2021.

 

 

  • Κυρίαρχος της αγοράς εμπορικών ακινήτων κατά τη δεκαετία του ’90, για πολλούς ο αφανής πλην όμως ισχυρός ανταγωνιστής της Μπάμπης βωβός τότε, η Ektasis Development του Παναγιώτη Ευθυμίου, που έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δίδει σήμερα μια ακόμη μάχη προκειμένου να μην υπαχθεί η κάποτε κραταιά εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην βάσανο της ρευστοποίησης του ενεργητικού της.

 

 

  • Θα καταθέσει λοιπόν τελικά η Ektasis ασφαλιστικά μέτρα κατά των εκποιήσεων από την ειδικό σύνδικο των ακινήτων της; Οι σχετικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιήσει το όπλο των ασφαλιστικών για να αναστείλει το διαγωνισμό και συγκεκριμένα τη διαδικασία υποβολής προσφορών που ξεκινάει σήμερα. Εάν αυτό συμβεί και τα ασφαλιστικά γίνουν δεκτά, τότε ο διαγωνισμός θα «πάγωνε» τουλάχιστον μέχρι να συζητηθεί η κύρια αίτηση.

 

  • Το σκεπτικό της Ektasis είναι ότι δεν της επετράπη να διατυπώσει τις προτάσεις της όταν συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα των τραπεζών για υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Εάν η εταιρεία διατυπώσει, αυτή τη φορά, τα επιχειρήματά της κατά της υπαγωγής της σε ειδική διαχείριση και δικαιωθεί, μάλλον και η ομαλή πορεία του διαγωνισμού θα τεθεί εν αμφιβόλω… Οι υποψήφιοι, πάντως, δύνανται να καταθέσουν προσφορές μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Συνολικά περί τα τριάντα ακίνητα επιδιώκεται να εκπληστειριαστουν προκειμένου να καλύψουν χρέη ύψους 116,13 εκατομμυρίων ευρώ προς τις τρείς κύριες πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News