Business Talk Πέμπτη 11/02/2021, 07:45
BUSINESS TALK

H Lamda, η CVC, ένα deal και τα καράβια

  • Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου η γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin Investment Group καλείται να εγκρίνει την πώληση της Vivartia στην CVC Capital έναντι 175 εκατομμυρίων σε μετρητά και ανάληψη δανεισμού, τίμημα που θα επιτρέψει στην πωλήτρια να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής χρεών της προς την τράπεζα Πειραιώς κατά τρία χρόνια.

 

  • Όλα αυτά είναι όμως γνωστά. Όπως ίσως και ο αγώνας που δόθηκε από την CVC με τις άλλες πιστώτριες τράπεζες της Vivartia για να άρουν τις εξασφαλίσεις των δανείων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ περίπου της του κλάδου της εστίασης της Vivartia, δηλαδή των Goody’s, Flocafé κ.α. από τις άλλες θυγατρικές δηλαδή την Μπάρμπα Στάθης και την Δέλτα. Αυτό που ίσως δεν είναι πολύ, ή και καθόλου, γνωστό είναι πως η CVC από την αρχή δεν ήταν και πολύ «ζεστή» με την εστίαση.

 

  • Αποτέλεσμα, πολλοί εκτιμούν πως η πώληση της εστίασης είναι θέμα χρόνου. Χρόνου που απαιτείται καταρχήν για την αναδιάρθρωση των εταιρειών της και κατόπιν για την εξεύρεση αγοραστή. Το σενάριο αυτό, που αν και κανείς δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει επισήμως είναι αληθινό, μετά το πλήγμα που έχει καταφέρει στον κλάδο η πανδημία, είτε που θα επιταχυνθεί είτε που θα ναυαγήσει. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα δε θα’ ναι εύκολη για το βραχίονα της εστίασης της Vivartia.

 

  • Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για το ποιοι θα είναι οι εταίροι της Lamda Development στις επιμέρους αναπτύξεις δυο υψηλών κτηρίων του κτιρίου γραφείων και του κτιρίου κατοικιών στο Ελληνικό. Και αυτό διότι αυτή την περίοδο η Lamda «τρέχει» διαδικασία συζητήσεων με μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, ελληνικές και ξένες, αλλά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

 

  • Τόσο μεγάλο είναι μάλιστα το ενδιαφέρον που η Lamda έδωσε παράταση στην σχετική διαδικασία μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδος. Ορισμένες, παγίως άριστα διαβασμένες πηγές, αναφέρουν πάντως πως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσο τα δύο αυτά έργα θα τρέξουν κοινοπρακτικά. Δηλαδή στην Lamda κάποιοι δεν αποκλείουν να τρέξει μόνη της η παραχωρησιούχος την ανάπτυξή τους.

 

  • Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι λίαν ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον από το pre-marketing για την πώληση των κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο από όπου από και προκύπτει το ενδιαφέρον και για τα διαμερίσματα στον πύργο διαμερισμάτων (condos) που θα οικοδομηθεί εκεί. Όσο για τον πύργο γραφείων, τα νέα δεδομένα που εφερε η πανδημία είναι φυσικό να έχουν δημιουργήσει ζήτηση για γραφεία συμβατά με τις νέες απαιτήσεις την στιγμή που ήδη υπάρχει έλλειψη προσφοράς γραφειακών χώρων υψηλής ποιότητας.

 

  • Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούν τόσο ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης την ταυτότητα της διεθνώς γνωστής ξένης εταιρείας τεχνολογίας που έχει βάλει την Ελλάδα και ειδικά Θεσσαλονίκη στην short list των τεσσάρων πόλεων στις οποίες εξετάζει να κάνει μια σημαντική επένδυση. Και είναι λογικό να το κρατούν μυστικό καθώς έχουν υπογραφεί αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας (NDAs) με ποινές αποκλεισμού. Η διαδικασία και μόνη της πάντως έχει αγγλοσαξονικό άρωμα και αν στοιχηματίζαμε, θα λέγαμε πως οι πιθανότητες της Ελλάδας να κερδίσει την επένδυση, είναι περισσότερες από 50%, τουλάχιστον με βάση τα όσα πληροφορούμεθα.

 

  • «Η Τεχνική Ολυμπιακή πέρασε το σκόπελο της χρεοκοπίας» είχε αναφέρει το μακρινό 2010 σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Κωνσταντίνος Στέγγος. Τότε η εισηγμένη είχε να διαχειριστεί το «κανόνι» της θυγατρικής της Tousa στην Αμερική, που είχε λυγίσει λόγω της φούσκας των αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων που είχε πυροδοτήσει την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όπως και κάποια ενδογενή θεματάκια που δεν είναι της παρούσης. Αυτά για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

  • Εσχάτως, ο Κωνσταντίνος Στέγγος και τα παιδιά του επιχειρούν να γυρίσουν, ξανά, σελίδα. Μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς στον όμιλο Ιβάν Σαββίδη, η εισηγμένη έχει συγκεντρώσει σημαντική ρευστότητα η οποία ως γνωστών ως τραπεζική κατάθεση σε αυτή την περίοδο έχει μηδενικές, πρακτικά, αποδόσεις. Έτσι φαίνεται πως ένα μέρος της ρευστότητας αυτής επενδύεται στην ναυτιλία. Εξάλλου είναι γνωστό στην ναυτιλιακή αγορά πως η οικογένεια Στέγγου διατηρεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια συνεργασία και συν-επενδύσεις με τον όμιλο Γιουρούκου (Technomar) κυρίως σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

 

  • Με τούτα και με εκείνα η Τεχνική Ολυμπιακή, εδώ και μερικούς μήνες, μέσω της θυγατρικής της εισηγμένης, T.O. Shipping Ltd έχει, ήδη, αναπτύξει δραστηριότητα στον τομέα της ναυτιλίας, η οποία αφορά σε έμμεση (μειοψηφική κυρίως) συμμετοχή της, μέσω άλλων εταιρειών με ποσοστό 15% στη σύσταση έξι πλοιοκτητριών εταιρειών, οι οποίες προχώρησαν στην απόκτηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Και σε μια περίπτωση με ποσοστό 85% στη σύσταση πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία έχει καταβάλει προκαταβολή για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Εν ολίγοις, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην απόκτηση έξι πλοίων έναντι τιμήματος 73,7 εκατ. δολαρίων. 

 

  • Μένει πλέον να μετρηθεί  η απόδοση των επενδύσεων αυτών, τα μερίσματα δηλαδή που θα λάβει, όταν λάβει, η Τεχνική Ολυμπιακή μέσω των θυγατρικών της και, βέβαια, την πορεία της αξίας του ενεργητικούς τους στην ναυτιλία. Διότι ( οι μειοψηφικές ως επί τω πλείστο συμμετοχές) στα πλοία αγοραστήκαν (αλήθεια, από ποιόν;) σε μια περίοδο που οι αξίες των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κάλπαζαν. Αν πέσουν τον επόμενο χρόνο οι αξίες των μεταχειρισμένων πλοίων που απέκτησε, πόσο θα αξίζουν τα 73,7 εκατομμύρια τότε; Μπορεί βέβαια και να ανατιμηθούν. Αλλά πιθανόν οι μικρομέτοχοι της διασποράς όταν αγόραζαν μετοχές κατασκευαστικής να μην ήθελαν απαραίτητα να αναλάβουν και ρίσκο ποντοπόρου ναυτιλίας. Σωστά;

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News