Business Talk Παρασκευή 5/02/2021, 07:45
BUSINESS TALK

Η επίσκεψη, οι υπερωρίες και οι πράξεις

  • Κάποιοι ξαφνιάστηκαν, άλλοι αναθάρρησαν όταν τον είδαν να κυκλοφορεί στο κτήριο ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ελλάδας. Η δύναμη όμως, της συνήθειας ολόκληρων δεκαετιών του επιτρέπει, ενίοτε, να φοράει το καρτελάκι του επισκέπτη, για να συναντήσει παλιούς φίλους και συνεργάτες. Η πανδημία, εξάλλου, δεν επιτρέπει συναντήσεις σε μέρη ουδέτερα  και μη “χρωματισμένα” από αψιμαχίες, οι οποίες, αισίως, ανήκουν στο παρελθόν. Η στήλη θα αφήσει τον γρίφο να παραμείνει για γερούς λύτες.

 

  • Αντίθετα, χθες, η στήλη υπήρξε ιδιαίτερα λεπτομερής όσον αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Κι ενώ μένει να φανεί πώς θα “ανοίξει” ο τουρισμός, ένα είναι απολύτως βέβαιο. Ότι οι υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με πρόεδρο την Άντζελα Γκερέκου θα εργαστούν φέτος υπερωρίες. Το σχετικό κονδύλι, ύψους 95.000 ευρώ, έχει εγκριθεί και καλύπτει την υπερωριακή απασχόληση, μεταξύ άλλων, στα γραφεία πληροφοριών της Ακρόπολης και του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”.

 

  • Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, οι επιχειρηματίες, που έχουν αποδεδειγμένα κριθεί, συνοδεύουν με πράξεις κι έργα όσα λένε δημόσια. Για παράδειγμα, δήλωσε, χθες, ο Ευ. Μυτιληναίος ότι “τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα πιστοποιούν ότι κατορθώσαμε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς της πανδημίας”. Τα λεχθέντα επιβεβαιώνουν οι επιδόσεις της Μυτιληναίος για το 2020. Η εισηγμένη εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) ύψους 315 εκατ. ευρώ, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019.  Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 129 εκατ. ευρώ, ενώ το προτεινόμενο μέρισμα προς τους μετόχους διαμορφώνεται σε 0,36 ευρώ ανά μετοχή, αντιστοιχώντας στο 41% των καθαρών κερδών.

 

  • Ταχύτητες ανεβάζει το εγχείρημα της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων της Εκκλησίας. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ολοκλήρωσε την κατάρτιση του κανονισμού για την εκμίσθωση, εκποίηση και εν γένει αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που αποτελεί, τρόπω τινά, τον “οδηγό” αξιοποίησης των ακινήτων της.  Κομμάτι του παζλ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελεί και ο διαγωνισμός που προγραμματίζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με αντικείμενο την πληρέστερη καταγραφή 11.300 ακινήτων από το σύνολο των 13.300 τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο υποσύστημα διαχείρισης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας (ΔΕΑΠ) της Αρχιεπισκοπής. Η βάση δεδομένων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μετρά 1,5 εκατ. (σαρωμένες) σελίδες οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχηθούν με συγκεκριμένες εγγραφές ακινήτων.   

 

  • Αυξάνονται και πληθύνονται οι οπτικοακουστικές παραγωγές που εντάσσονται στο καθεστώς του ν. 4487/2017 (cash rebate), λαμβάνοντας χρηματοδότηση. Ένα από τα πλέον πρόσφατα τέτοιου είδους έργα αφορά τη σειρά μυθοπλασίας «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» που έχει προϋπολογισμό 431.523 ευρώ. Άνθρωποι του χώρου υποστηρίζουν ότι τη φετινή χρονιά η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στην προσέλκυση σημαντικών διεθνών παραγωγών και συμπαραγωγών, αρκεί, βέβαια, η πανδημία να μην έχει άλλα σχέδια.

 

  • Τα σχέδια και τις αποφάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων περιμένει να μάθει σήμερα η αγορά, με τη φημολογία να θέλει την επιβολή νέων σκληρότερων μέτρων και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η μέθοδος του «ακορντεόν» είναι επιβεβλημένη για την προάσπιση της υγειονομικής ασφάλειας, όμως προκαλεί πολλές «παρενέργειες» στην εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας.

 

  • Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας για τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα βγουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών της χώρας. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News