BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με «δυσκολία» προς τις 780 μονάδες

«Βγάζει» αντίδραση η Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Με «δυσκολία» προς τις 780 μονάδες

Οριακές διακυμάνσεις παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «δυσκολεύεται» προς ώρας να διασπάσει με πειστικό τρόπο τις αντιστάσεις των 775 – 780 μονάδων, ως απόρροια και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,06% και ενισχύεται στις 774,83 μονάδες, κερδίζοντας περίπου μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (774,38 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 772,86 έως 778,45 μονάδες- με τον τζίρο να μην ακολουθεί την χθεσινή θετική πορεία και να περιορίζεται μέχρι στιγμής (11.00) στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των 4 εκατ. ευρώ.

Οπωσδήποτε το γεγονός ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατάφερε να αντιδράσει μετά τις ισχυρές απώλειες της Τρίτης (-2,7%) αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την βραχυπρόθεσμη τάση, η οποία δεν φαίνεται ότι επηρεάζεται σημαντικά από το εν εξελίξει τρίτο lockdown.

Άλλωστε, οι αρνητικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν ήδη αποτιμηθεί από τον Γ.Δ., ο οποίος μέσα στον Ιανουάριο έχασε πάνω από το 7% της αξίας του. Το σημαντικό είναι τώρα οι επενδυτές να υπερασπιστούν τα κεκτημένα έως ότου φθάσουμε στο τέλος του «τούνελ» και ξεκινήσει ο νέος ανοδικός κύκλος.

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η κατάσταση είναι εντελώς απρόβλεπτη και ευμετάβλητη, και έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα μια νέα αρνητική τροπή, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει δυσμενώς την ελληνική αγορά, η οποία καθίσταται αρκετά ευάλωτη λόγω και της ρηχότητας.

«Βγάζει» αντίδραση η Πειραιώς

O τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα λίγο κάτω από τις 450 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 90 μονάδες από το υψηλό έτους (538 μονάδες). Άλλωστε, η παράταση του lockdown «γεννά» φόβους για περαιτέρω αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε μόλις λήξουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, δηλαδή μετά το τέλος της πανδημίας. 

Από τις τραπεζικές διακυμάνσεις, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η αντίδραση της Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά από μια περίοδο έντονων ρευστοποιήσεων, ενισχύεται κατά 1,5%. Άλλωστε, οι επενδυτές αναμένουν την ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Κέρδη κοντά στο 1% εμφανίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα, ενώ Alpha Bank και Eurobank παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,16% 0,7712 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,20 ευρώ
  • Eurobank 0,32% 0,565 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,96% 2,054 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,46% 0,7298 ευρώ

Συνεχίζει το ράλι η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι προσπαθούν να διατηρήσουν τα ηνία των συναλλαγών, χάρη κυρίως στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία -μετά το +7% της Πέμπτης- ενισχύεται κατά 4% και διαμορφώνεται στο 1,475 ευρώ.

Στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και οι μετοχές των Sarantis (1,9%), Mytilineos (1,2%) και Τέρνα Ενεργειακή (1%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 1,3% και του ΟΠΑΠ κατά 1,1%. 

Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 40 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 14 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 11 μετοχές διατηρούνται αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 52,8 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News