ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς αυστηρό lockdown Αχαΐα, Εύβοια – Τι θα γίνει με Θεσσαλονίκη

Προς αυστηρό lockdown Αχαΐα, Εύβοια – Τι θα γίνει με Θεσσαλονίκη

Στο μικροσκόπιο των ειδικών και κατ’ επέκταση και της κυβέρνησης έχει μπει 4 περιοχές πανελλαδικά, οι οποίες δεν αποκλείεται άμεσα να περάσουν σε καθεστώς ολικού lockdown όμoιο με αυτό της Αθήνας. Ειδικά η Εύβοια τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και αν η κατάσταση ξεφύγει περαιτέρω είναι βέβαιο πως θα επιβαρυνθούν τα ήδη βεβαρυμένα νοσοκομεία της Αθήνας.

Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί, ώστε να κάνει τις εισηγήσεις της, οι οποίες εκτός της Εύβοιας θα περιλαμβάνουν και την Αχαια η οποία όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου. Στην ίδια κατεύθυνση οδεύει και το Ρέθυμνο, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό καθεστώς μεγάλης αύξησης του ιικού φορτίου.

Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή αποτελεί έναν γρίφο. Μία πλευρά λοιμωξιολόγων λέει πως δεν είναι τόσο επιβαρυμένη επιδημιολογικά ώστε να μπει στο ίδιο καθεστώς με την Αθήνα, αλλά υπάρχει και άλλη τάση, που λέει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Η Θεσσαλονίκη άλλωστε αποτελεί ένα παράδειγμα που πονάει κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς εάν είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα τον Οκτώβριο μπορεί να μην είχε φτάσει στην κατάσταση που έφτασε τον Νοέμβριο και έκανε δύο ολόκληρους μήνες να βγει. Στην πρόσφατη πάντως συνέντευξη του ο πρωθυπουργός είπε πως δεν θα αφήσει να επαναληφθεί η κατάσταση που έζησε η πόλη στα τέλη του 2020.

«Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή, η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα ακριβώς εκεί. Θα περιμένουμε όμως να συζητήσουμε με τους ειδικούς αύριο, να εξετάσουμε τα στοιχεία. Έχουμε και μια τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί» ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή εικόνα που θα διαμορφωθεί από το πρωί θα είναι κρίσιμη για τις αποφάσεις, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπρωτεύουσα. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η Σπάρτη αναμένεται να βγει από το κόκκινο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News