BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δυναμικό ράλι με Coca – Cola και Ελλάκτωρ στο +6%

Επανέρχεται στα επίπεδα των 780 μονάδων

Χρηματιστήριο: Δυναμικό ράλι με Coca – Cola και Ελλάκτωρ στο +6%

Με ισχυρά στηρίγματα σε Coca – Cola, Ελλάκτωρ και Alpha Bank συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στο κατώφλι των αντιστάσεων των 780 μονάδων, καταφέρνοντας να απορροφήσει το σύνολο των απωλειών από την επιβολή του τρίτου lockdown.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξης του 2,12% και ενισχύεται στις 778,97 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (762 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες -από 762,97 έως 779,36 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κάνει την «έκπληξη» και να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος έναντι των αντίστοιχων επιπέδων (14.00) των προηγούμενων ημερών.

Οι στηρίξεις σε συγκεκριμένες εισηγμένες του FTSE Large Cap, επί της ουσίας, αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά έχει τα κατάλληλα περιθώρια, προκειμένου να αξιοποιήσει τη μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι εταιρείες, οι οποίες εξακολουθούν να διαθέτουν εύρωστα θεμελιώδη μεγέθη, παρά το αποτύπωμα της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ορατότητα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει χαμηλή, καθώς η επαναφορά του lockdown, ο αργός ρυθμός εμβολιασμού, η αναγκαιότητα για επανακαθορισμό των δαπανών του προϋπολογισμού και η ανησυχία για αύξηση των «κόκκινων» δανείων, αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι εμποδίζουν μια βραχυπρόθεσμη υπέρβαση των 800 μονάδων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, θεωρεί ότι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από τις 750 μονάδες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, δεν αποκλείει την εκδήλωση ενός πλαγιοκαθοδικού σεναρίου, ιδίως εφόσον υπάρξουν κι άλλες αρνητικές ειδήσεις για την υγειονομική κρίση, με το πλησιέστερο όριο στήριξης να έγκειται στις 740 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη για την Alpha

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, καταγράφει σημαντική άνοδο, καθώς ενισχύεται κατά 2,3% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 450 μονάδων, λαμβάνοντας ισχυρές στηρίξεις από τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο +4,3%. Το βελτιωμένο κλίμα αποτυπώνεται και στη μετοχή της Eurobank, η οποία εμφανίζει άνοδο της τάξης του 2,5%

Στον αντίποδα, η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, καθώς διολισθαίνει κατά 2,6% και το 0,7512 ευρώ, εν μέσω της διαδικασίας μετασχηματισμού και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, σημειώνει ήπια άνοδο κατά 1,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 4,38% 0,762 ευρώ
  • Attica Bank 3,02% 0,198 ευρώ
  • Eurobank 2,71% 0,5752 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,49% 2,04 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,69% 0,7512 ευρώ

Ράλι για Ελλάκτωρ, Coca Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, χάρη κυρίως στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία εκτινάσσεται κοντά στο +5,5%, ως απόρροια της συγκράτηση του όγκου πωλήσεων μέσα στο 2020. 

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 3,65%, ενώ κέρδη της τάξης του 6,5% εμφανίζει η μετοχή της Ελλάκτωρ. Κοντά στο 3% βρίσκεται η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Η μοναδική εισηγμένη του FTSE Large Cap με αρνητικό πρόσημο είναι η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία υποχωρεί οριακά κατά 0,37%.

Συνολικά, μέχρι αυτή την στιγμή (14.00), 68 μετοχές παρουσιάζουν άνοδο, 20 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνεται στα 52,9 δισ. ευρώ, κερδίζοντας 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News