BUSINESS & FINANCE

Ανακάμπτει το Χ.Α. με υψηλό όγκο και την Coca – Cola στο +5%

Ισχυρά στηρίγματα από την εισηγμένη

Ανακάμπτει το Χ.Α. με υψηλό όγκο και την Coca – Cola στο +5%

Ανοδικά -και με υψηλό όγκο- κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει τα επίπεδα των 770 μονάδων, μετά τις ισχυρές απώλειες από την επιβολή του τρίτου lockdown στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,3% και ενισχύεται στις 772 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (762 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες -από 762,97 έως 774,39 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κάνει την «έκπληξη» και να υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με το αντίστοιχα επίπεδα (11.00) των προηγούμενων ημερών.

Παρά τη σημερινή ευχάριστη «εικόνα», ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό; Το Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκεται από σήμερα σε αυστηρό lockdown, με ολικό κλείσιμο του λιανεμπορίου και των σχολείων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, τις επόμενες ώρες να υπάρξει αντίστοιχη απόφαση τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για την Αχαΐα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον αργό ρυθμό εμβολιασμού, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, συμβάλλουν στην ιδιαίτερα χαμηλή ορατότητα ως προς τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της οικονομικής ύφεσης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο έμπειρος αναλυτής θεωρεί ότι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από τις 750 μονάδες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με τις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις να συναντώνται στο όριο των 765 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά δε, θεωρεί αρκετά πιθανη την εκδήλωση ενός πλαγιοκαθοδικού σεναρίου, ιδίως εφόσον υπάρξουν κι άλλες αρνητικές ειδήσεις για την υγειονομική κρίση, με το πλησιέστερο όριο στήριξης να έγκειται στις 740 μονάδες.

Δεν ακολουθούν οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, εξακολουθεί να προβληματίζει (+0,11%), μην καταφέρνοντας να παράσχει σημαντικές στηρίξεις στον Γ.Δ., καθώς το lockdown αυξάνει τις ανησυχίες για το απόθεμα νέων «κόκκινων» δανείων. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις επικείμενες ΑΜΚ των τραπεζών, με πρώτη και κύρια αυτή της Τρ. Πειραιώς. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Τρ. Πειραιώς παρουσιάζει τις υψηλότερες πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 2,5%. Λίγο πάνω από τα 2 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ Eurobank και Alpha Bank κινούνται σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,3% και κατά 1%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,99% 0,7372 ευρώ
  • Attica Bank -1,66% 0,189 ευρώ
  • Eurobank 0,36% 0,562 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,20% 2,006 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,69% 0,7512 ευρώ

Στο +5% η Coca Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι διατηρούν τα ηνια των χρηματιστηριακών συναλλαγών, χάρη κυρίως στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία εκτινάσσεται κοντά στο +5%, ως απόρροια της συγκράτηση του όγκου πωλήσεων μέσα στο 2020. 

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 1,5%, ενώ κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Σαράντης – ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά 0,6%. Συνολικά, μέχρι στιγμής (11.00), 35 μετοχές παρουσιάζουν άνοδο, 21 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News