ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές πιέσεις «απειλούν» τις 750 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2%

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές πιέσεις «απειλούν» τις 750 μονάδες

Υπό δοκιμή τίθενται πλέον οι αντιστάσεις των 750 μονάδων, καθώς οι πωλητές έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στην «επιθετική» διόρθωση των τελευταίων ημερών -ελλείψει και των τραπεζικών στηρίξεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το -διστακτικά- θετικό ξεκίνημα, αυτή την στιγμή (14.00), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2% και διαμορφώνεται στις 748,96 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (764,7 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 24 μονάδες, από 745 έως 769 μονάδες, γεγονός το οποίο αποτελεί δείγμα της έντονης μεταβλητότητας.

Η σημερινή συνεδρίαση, πάντως, μονοπωλείται κι από την έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο φαίνεται ότι έχει ήδη συγκεντρώσει προσφορές, ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να κυμαίνεται ανάμεσα στο επίπεδο του 0,80% και του 0,90%.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, στερεί ένα μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων, τα οποία -υπό διαφορετικές συνθήκες- θα διοχετεύονταν στη Λεωφόρο Αθηνών, συντελώντας ως εκ τούτου στον πολύ μικρό τζίρο. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής, η αξία των συναλλαγών καθορίζεται μετά βίας στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι παραμένει εγκλωβισμένη σε μια πλαγιοκαθοδική κίνηση, η οποία θυμίζει έντονα την περσινή πολύμηνη συσσώρευση: Χαμηλός όγκος συναλλαγών, έλλειψη τραπεζικών στηρίξεων και απουσία ξένων θεσμικών επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο, όπως παρατηρεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τάνας, ότι οι ρευστοποιήσεις των ξένων θεσμικών αφορούν μεν τραπεζικές μετοχές, αλλά επεκτείνονται και σ’ όλες τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Έντονες τραπεζικές ρευστοποιήσεις

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, συγκεντρώνει ένα μεγάλος μέρος των εντλών πώλησης, υποχωρώντας προς τη ζώνη των 435 μονάδων και καταγράφοντας πτώση της τάξης του 4%. Είναι ξεκάθαρο, εξάλλου, ότι η παραμονή του κλαδικού δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες, καθιστά σχεδόν «απαγορευτική» κάθε πιθανή προσπάθεια διάσπασης της καθοδικής κίνησης.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις, αυτή την στιγμή, εντοπίζονται στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, καθώς αμφότερες «βουλιάζουν» στο -5,5% και τα επίπεδα των 1,8 και 0,7 ευρώ, αντίστοιχα. Κατά -3% υποχωρούν και οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς – Eurobank, ενώ μικρότερου εύρους είναι οι απώλειες στη μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,54% 0,735 ευρώ
  • Attica Bank -2,91% 0,2 ευρώ
  • Eurobank -3,86% 0,548 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -5,5% 1,865 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,03% 0,90 ευρώ

Στο +4% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την αμφίρροπη εικόνα της πρώτης ώρας, οι πωλητές εμφανίζονται ως οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Έντονες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται κυρίως στις μετοχές των Aegean, Motor Oil και Mytilineos, οι οποίες διαμορφώνονται πέριξ του -2%. Κατά 1,8% υποχωρούν και οι μετοχές των Lamda Development – AΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ εξακολουθεί να παρέχει στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς ενισχύεται κατά 3,8% και το 1,478 ευρώ, παρότι στην εκκίνηση της συνεδρίασης τα κέρδη άγγιζαν και το +7%, εν μέσω των έκβαση της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης. Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται, παράλληλα, τόσο η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (0,8%) όσο και της Jumbo (0,7%)

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 28 μετοχές κινούνται ανοδικά, 64 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 51,3 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News