BUSINESS & FINANCE

Ανεβάζει στροφές το Χ.Α.

Μη τραπεζικές στηρίξεις στον Γ.Δ.

Ανεβάζει στροφές το Χ.Α.

Να ανεβάσει στροφές και να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 770 μονάδων επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητάει μη τραπεζικές στηρίξεις προκειμένου να ανακτήσει ένα μέρος των διευρυμένων απωλειών των τελευταίων ημερών.

Αυτή την στιγμή (13.50), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,15% και διαμορφώνεται στις 770,90 μονάδες, κερδίζοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (762,13) μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες, από 761 έως 771 μονάδες, ενώ ο τζίρος κυμαίνεται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 22 εκατ. ευρώ, δείγμα της απουσίας των ξένων αγοραστών.

Οι επενδυτές, μετά το χθεσινό σφυροκόπημα, το οποίο οδήγησε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη κοντά στις αντιστάσεις των 760 μονάδων, αναζητούν τα κατάλληλα στηρίγματα, προκειμένου να βάλουν ένα προσωρινό τέλος στη διορθωτική κίνηση, η οποία έχει στερήσει από τη Λεωφόρο Αθηνών πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν ότι η διορθωτική κίνηση θα συνεχιστεί, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η απουσία θετικών ειδήσεων, ο αργός ρυθμός εμβολιασμού, η υποβάθμιση των προοπτικών για την ανάκαμψη και ο φόβος για μεγαλύτερη «ζημιά» στις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καλλιεργούν τις συνθήκες για την επικράτηση των πωλητών. 

Την ίδια ώρα, οι ξένες αγορές ήδη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο σίγουρα προλειαίνει το έδαφος για μια επερχόμενη διόρθωση, επηρεάζοντας δυσμενώς τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είναι και πιο «ευέξαπτη» λόγω της ρηχότητας.

Πάντως, όπως σημειώνει η Fast Finance, η διόρθωση δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν πήραν θέση στη μεγάλη τάση του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να εισέλθουν σε τίτλους και να συμμετάσχουν στην επόμενη ανοδική τάση, η οποία αναμένεται στο β’ τρίμηνο του έτους. 

Εκτός ανοδικής κίνησης οι τράπεζες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή αντίδραση εκδηλώνεται χωρίς τις στηρίξεις των τραπεζών, οι οποίες παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στα επίπεδα των 460 μονάδων, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο των 550 μονάδων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα «οδηγήσει» στον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενδεικτικά, μετά τις σχεδόν διψήφιες απώλειες της Δευτέρας (-9,44%), σημειώνει κέρδη μόλις της τάξης του 1,8%, ενώ οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Eurobank εμφανίζουν μικρές απώλειες. Η Alpha Bank, από την πλευρά της, κινείται στο +0,3%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,33% 0,7827 ευρώ
  • Attica Bank -0,24% 0,204 ευρώ
  • Eurobank -0,24% 0,5726 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,30% 2,014 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,82% 0,9378 ευρώ

Στο +2,6% η ΔΕΗ, στο -1,7% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι ελέγχουν πλήρως το ταμπλό, με τη μετοχή της ΔΕΗ να ενισχύεται στο +2,6% και τα 7,02 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί η μετοχή της Mytilineos, η οποία βρίσκεται στο +2%. Άνοδο κατά 1,8% σημειώνει και η μετοχή του ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 1,7% στο 1,449 ευρώ, καθώς η προγραμματισμένη για αύριο Γενική Συνέλευση βρίσκεται στον «αέρα», μετά τα ασφαλιστικά μέτρα των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη.

Συνολικά, μέχρι αυτή την στιγμή (13.50), 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 52,1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News