Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 12:50
BUSINESS & FINANCE

Σε τροχιά διόρθωσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,30%

Σε τροχιά διόρθωσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υπό πίεση τελούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται ότι βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης, μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η αβεβαιότητα γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το οποίο εμφανίζει αρκετές δυσχέρειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα κατά 0,30% και διαμορφώνεται στις 406 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να διολισθαίνει κατά 0,44% και τις 13.810 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει μείωση κατά 0,58% και τις 21.858 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -0,21% και τις 5.511 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,30% και τις 6.634 μονάδες. 

Τα προβλήματα παραγωγής της AstraZeneca φαίνεται ότι θα οδηγήσουν στην παραλαβή λιγότερων δόσεων σε σχέση με ό,τι είχε συμφωνηθεί, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κομισιόν. Η τελευταία άλλωστε, δέχεται αρκετές επικρίσεις από τα κράτη – μέλη, τα οποία δυσκολεύονται να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, ελλείψει επαρκών δόσεων.

Σαν να μην έφθανε αυτό, μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε στο 4,2% την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ για το 2021, αναθεωρώντας επί τα χείρω κατά μία ποσοστιαία μονάδα την εκτίμηση για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση του αγώνα μεταξύ του ιού και των εμβολίων, όπως κι από την ικανότητα των πολιτικών να παράσχουν αποτελεσματική στήριξη για όσο χρειαστεί» σχολίασε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News