Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 12:44
CAPITAL ECONOMICS

Dot com φούσκα: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Dot com φούσκα: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φούσκας της σύγχρονης εποχής, αυτής που έσκασε το 2000, ήταν ότι γιγαντώθηκε ιδιαίτερα γρήγορα στο τελικό της στάδιο. Καθώς ο τεχνολογικός κλάδος της Wall Street αρχίζει να παρουσιάζει ενδείξεις υπερβολής που θυμίζουν τις ημέρες του ’99, πολλοί είναι εκείνοι που υποψιάζονται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Όπως θυμίζει η Capital Economics σε τελευταία ανάλυσή της, εάν κάποιος κοίταζε τις συνολικές επιδόσεις του S&P 500 στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δεν θα μπορούσε να δει ότι η φούσκα μεγάλωνε όλο και γρηγορότερα λίγο πριν το τέλος. Όμως αυτό ακριβώς συνέβαινε στον τεχνολογικό κλάδο, όπως αποτυπωνόταν και στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq Composite.

Dot com φούσκα: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;-1

«Κάτι παρόμοιο μπορεί να δει κανείς τελευταία στην αγορά, όπου η δυναμική του χρηματιστηρίου πυροδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον τεχνολογικό κλάδο», εξηγεί ο αναλυτής της Capital Economics, Τζον Χίγκινς. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι η έκταση του ράλι του Nasdaq είναι ακόμα σχετικά μικρή σε σχέση με τα όσα συνέβησαν προς το τέλος της μανίας των dotcoms.

Dot com φούσκα: Η ιστορία επαναλαμβάνεται;-2

Τότε, ο Nasdaq είχε ενισχυθεί  κατά 130% από τις αρχές του 1999 και έως το υψηλό της 10ης Μαρτίου 2000, ενώ σήμερα, ο δείκτης εμφανίζει αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 50% από τις αρχές του 2020. Βέβαια, αν κανείς πάρει ως σημείο εκκίνησης τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, τότε η άνοδος του δείκτη είναι πολύ μεγαλύτερη.  Όμως  αυτό ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης που έφεραν οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Δεν πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο τελικό στάδιο μίας φούσκας στο χρηματιστήριο γενικά», τονίζει ο Χίγκινς. Όμως, αναγνωρίζει ότι η εκτίναξη του Nasdaq μαρτυρά την ύπαρξη μιας νέας φούσκας σε αρχικά στάδια, έστω και εάν η άνοδος του δείκτη δικαιολογείται από την ενίσχυση των αποτελεσμάτων του τεχνολογικού κλάδου. «Και σε αυτή την περίπτωση, η εμπειρία των dot com μαρτυρά ότι ένα περαιτέρω ισχυρό ράλι στο δείκτη αυτό είναι πιθανό», σημειώνει η Capital Economics. 

Πόσο μπορεί ακόμα να «τρέξει» η Wall Street μέχρι να φτάσει σε αποτιμήσεις ανάλογες με εκείνες της φούσκας που έσκασε το 2000; Ο οίκος υπολογίζει ότι ο S&P 500 θα πρέπει να φτάσει στις 5.075 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα 30% υψηλότερα των σημερινών. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν προβλέπουμε ότι ο S&P 500 θα σημειώσει τόσο μεγάλο ράλι φέτος – η τιμή στόχος μας για τα τέλη του 2021 είναι στις 4.200 μονάδες. Αλλά εάν βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια μίας ακόμα φούσκας στην αγορά, δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποκλεισθεί», καταλήγει ο Χίνγκινς. 

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News