Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 12:31
BUSINESS & FINANCE

«Πρόστιμο» 10 εκατ. δολάρια στον CEO της Goldman Sachs για το σκάνδαλο 1MDB

H υπόθεση εκδικάζεται στη Μαλαισία

«Πρόστιμο» 10 εκατ. δολάρια στον CEO της Goldman Sachs για το σκάνδαλο 1MDB

Κατά 1/3 μειώθηκε ο ετήσιος μισθός του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ως απόρροια του ρόλου της αμερικανικής τράπεζας στο σκάνδαλο του μαλαισιανού επενδυτικού ταμείου 1MDB.

Η τράπεζα της Wall Street, η οποία το 2020 κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα της τελευταίας 10ετίας -κι αυτό παρά την πανδημία- έχει παραδεχθεί μια σειρά «ανορθογραφιών» κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με την κυβέρνηση του ασιατικού κράτους, η οποία έλεγχει κατά 100% το 1MDB.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο επέβαλε εφάπαξ περικοπή του μισθού του Σόλομον κατά 10 εκατ. δολάρια ή κατά 36%, καθώς τα μέχρι στιγμής πρόστιμα των εποπτικών αρχών αφορούσαν αποκλειστικά την τράπεζα και όχι τις ενέργειες του CEO. 

«Παρότι ο Σόλομον δεν εμπλεκόταν και δεν γνώριζε τη συμμετοχή της τράπεζας σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, η οποία αφορούσε το 1MDB, το δ.σ. θεώρησε την υπόθεση του μαλαισιανού ταμείου ως μια αποτυχία της τράπεζας» αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Ο Σόλομον βρίσκεται στο «τιμόνι» του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από το 2018.

Πέραν του ίδιου, «τιμωρητικές» μειώσεις στις ετήσιες αποδοχές δέχθηκαν τόσο ο Τζον Γόλντρον, πρόεδρος τoυ δ.σ., όσο και ο Στέφεν Σχερ, οικονομικός διευθυντής της τράπεζας. Οι περικοπές ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ για τον καθένα.

Το σκάνδαλο του 1MDB, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση από το 2015, έπληξε σημαντικά τη φήμη της Goldman Sachs, σε μια περίοδο κατά την οποία προσπαθούσε να κλείσει τις δικαστικές υποθέσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγόρησαν την τράπεζα ότι παρέβλεψε τις υποθέσεις απάτης και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, συμμετέχοντας στην έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση του 1MDB.

Για την ίδια υπόθεση, ο τότε μαλαισιανός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Ραζάκ, όπως και ο πρόεδρος του ταμείου, Τζο Λου, κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και απάτη. Η εκδίκαση της υπόθεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μαλαισία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News