Business & Finance Παρασκευή 25/12/2020, 19:37
BUSINESS & FINANCE

Απειλή για την ανάκαμψη η αναζωπύρωση του ιού σε περιοχές της Ασίας

Απειλή για την ανάκαμψη η αναζωπύρωση του ιού σε περιοχές της Ασίας

Καθώς το 2020 πλησιάζει στο τέλος του, πολλοί επενδυτές θεωρούν την Ασία ως μία από τις περιοχές του πλανήτη με τις καλύτερες προοπτικές για το επόμενο έτος, χάρις στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας από ασιατικές χώρες. Ωστόσο, η αύξηση που καταγράφεται τελευταία σε ορισμένες χώρες έχει αρχίσει να δημιουργεί «σύννεφα» στις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων βέβαια παραμένει σε πολλά τμήματα της Ασίας πολύ χαμηλότερος από ό,τι σε περιοχές της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Όμως υπάρχουν χώρες που βιώνουν μία αναζωπύρωση χειρότερη από αυτήν που είχαν βιώσει κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ακόμη και περιοχές που είχαν διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία στον περιορισμό του ιού ενδέχεται να μην γλιτώσουν. Πριν από λίγες ημέρες η Ταϊβάν κατέγραψε το πρώτο εγχώριο κρούσμα μετάδοσης από τις 12 Απριλίου, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη δυσκολία περιορισμού του ιού.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία άρχισε να κινείται ανοδικά τον Νοέμβριο και την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τις 3.000 για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Οι υγειονομικές αρχές στη χώρα προειδοποίησαν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται σημαντική πίεση από την πανδημία, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας απέφυγε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης – παρόλο που ανακοίνωσε την αναστολή ενός προγράμματος επιδότησης ταξιδίων για να επιβραδύνει τη διάδοση του ιού.

Σε έκθεσή τους οικονομολόγοι του ‘Pantheon Macroeconomics’ προειδοποίησαν ότι οι «χαλαροί» κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζει η ιαπωνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα τους επόμενους μήνες. «Ως εκ τούτου, μια δεύτερη και πιο αποτελεσματική, σε εθνικό επίπεδο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία στις αρχές του επόμενου έτους δεν μπορεί να αποκλειστεί», επισήμαναν οι οικονομολόγοι. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε την οικονομία της Ιαπωνίας το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τους ίδιους.

Ομοίως στη Νότια Κορέα, τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν αυτόν τον μήνα σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 1.000 για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Αλλά σε αντίθεση με την Ιαπωνία, η κυβέρνηση της Ν. Κορέας έχει υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα. Η Σεούλ ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση της συνάθροισης πέντε ή περισσότερων ατόμων και διέταξε να κλείσουν τουριστικά αξιοθέατα – όπως χιονοδρομικά κέντρα και άλλες χειμερινές αθλητικές εγκαταστάσεις – σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ‘Pantheon Macroeconomics’, με τα βήματα αυτά η χώρα θα καταφέρει να περιορίσει το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών απωλειών το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στη Μαλαισία οι αρχές της χώρας επέβαλαν μερικό lockdown σε ορισμένες περιοχές. Οικονομολόγοι της Capital Economics εκτιμούν ότι οι προβλέψεις για την οικονομία της χώρας είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξες για το τρέχον τρίμηνο, ιδίως στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News