Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 16:05
BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Ποιες αγορές είναι φούσκα

Deutsche Bank: Ποιες αγορές είναι φούσκα

Φούσκες στις αγορές βλέπουν αυτή τη στιγμή σχεδόν οι 9 στους 10 θεσμικούς επενδυτές, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Deutsche Bank, στην οποία συμμετείχαν 627 επαγγελματίες του finance από όλο τον κόσμο.

Deutsche Bank: Ποιες αγορές είναι φούσκα-1

Το 89% απάντησε ότι βλέπει πολλές φούσκες στις αγορές σήμερα, με την προφανέστερη υπερβολή να εντοπίζεται στο Bitcoin, το οποίο βαθμολογήθηκε με 8,7 (με μέγιστο το 10) στην κλίμακα της φούσκας. Μάλιστα το 50% των ερωτηθέντων βαθμολόγησε το κρυπτονόμισμα με 10, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό αποτελεί φούσκα.

Deutsche Bank: Ποιες αγορές είναι φούσκα-2

Η επόμενη φούσκα εντοπίζεται στις αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές, με μέση βαθμολογία 7,9. Αντίθετα, στις μη τεχνολογικές μετοχές της Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν εντοπίζονται φούσκες, αφού αυτά βαθμολογούνται στο 4,7 και 4,3 αντίστοιχα.

Όταν ερωτήθηκαν για τις προοπτικές του Bitcoin και της μετοχή της Tesla σε ορίζοντα 12 μηνών, η πλειοψηφία των ειδικών απάντησε ότι θεωρεί πιθανότερο να χάσουν τη μισή από την αξία τους παρά να τη διπλασιάσουν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, στο διάστημα αυτό. Ανάμεσα στις δύο επενδύσεις, αυτή που κρίνεται ως πιο επισφαλής είναι η Tesla.

Όσο για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει το σκάσιμο της φούσκας των αγορών; Με δεδομένο ότι οι χαλαρές νομισματικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία της, οι αναλυτές της Deutsche Bank ρώτησαν τους θεσμικούς επενδυτές σχετικά με το πότε περιμένουν ότι η Fed θα συσφίξει  την  πολιτική της. Το 71% δεν περιμένει το λεγόμενο tapering πριν από τα τέλη του 2021.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News