Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 16:33
ΑΓΟΡΕΣ

Καθησυχαστική η UBS παρά τις ενδείξεις «φούσκας»

Ο κίνδυνος των κρυπτονομισμάτων

Καθησυχαστική η UBS παρά τις ενδείξεις «φούσκας»

Καθησυχαστική για τον κίνδυνο «φούσκας» στις παγκόσμιες χρηματαγορές εμφανίζεται η UBS, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνει την ύπαρξη ορισμένων παραδειγμάτων ακραίων αποτιμήσεων, ιδίως στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

«Η εμπειρία δείχνει ότι οι αγορές, οι οποίες έχουν φθηνή χρηματοδότηση, εύκολη πρόσβαση σε επενδύσεις, κίνητρα για ενασχόληση με κερδοσκοπική δραστηριότητα και μία τεχνολογική ή πολιτική “σπίθα”, τείνουν να οδηγούν σε φούσκες. Αυτές οι συνθήκες υπάρχουν σήμερα» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ελβετική τράπεζα.

Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι όλες οι μετοχές βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση, εξηγώντας ότι πολλές εισηγμένες απέχουν παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά, όπως για παράδειγμα ισχύει για τις Facebook, Amazon, Apple, Microsodt, Netflix και Google.

Τονίζει δε, ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών μοιάζουν πιο λογικές, εφόσον αναλογιστούμε το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, το οποίο παρέχει σημαντική ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο κίνδυνος των κρυπτονομισμάτων

Από την άλλη πλευρά, η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι προοπτικές «φούσκας» παρατηρούνται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ενώ ορισμένα δείγματα καταγράφονται και στην αγορά των IPOs (Αρχικών Δημόσιων Προσφορών).

Ειδική αναφορά κάνει και στην αγορά των κρατικών ομολόγων, η οποία υπό πολλές απόψεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «φούσκα». «Αλλά αυτή η φούσκα είναι αδύνατο να “σκάσει”, δεδομένης της στήριξης από τις νομισματικής πολιτικές» σχολιάζει η UBS.

Φυσικά, μια κατάρρευση των παραπάνω «φουσκών» θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική αναταραχή, με αντίκτυπο και στην αγορά των μετοχών, παρότι οι ίδιες δεν βρίσκονται σε μια κατάσταση ακραίων αποτιμήσεων.

Όμως, τα τμήματα της αγοράς, τα οποία μπορούν να βιώσουν μια «φούσκα», όπως τα κρυπτονομίσματα, δεν εμφανίζουν υψηλή αλληλεπίδραση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό, αναπόφευκτα, μειώνει την πιθανότητα μιας ευρείας οικονομικής κατάταρρευσης και ενός μεγάλου αντικτύπου στα εταιρικά μεγέθη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News