Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 10:32
BUSINESS & FINANCE

Πάνω από τα 25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Πάνω από τα 25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

(upd) Ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, σύμφωνα με το Reuters, με την τελική τιμολόγηση να διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης επί των mid swaps. 

Η ζήτηση είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί για ελληνικό 10ετές ομόλογο από το 2010. «Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δανείζεται στη 10ετία με κόστος χαμηλότερο του 1%. Είναι ιστορικό χαμηλό», λέει στο Reuters ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της Beta Securities.  

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση του τίτλου λήξης 18 Ιουνίου 2031 έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank. Η τελευταία φορά που η Αθήνα βγήκες στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν το Σεπτέμβριο του 2020. 

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στη δευτερογενή αγορά υποχωρεί στο 0,673%. 

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών από τις διεθνείς αγορές, ώστε μην αναγκαστεί να αντλήσει ρευστότητα μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ασφάλειας. 

Με τη θετική εικόνα στις αγορές και με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη έχουν στείλει μήνυμα για «άνευ ορίων στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», οι συνθήκες κρίνονται ευνοϊκές, ώστε το ποσό που θα αντλήσει φέτος η Ελλάδα μέσω ομολόγων να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

Πέραν της Ελλάδας, στις αγορές βγαίνει σήμερα με 10ετές ομόλογο και η Αυστρία, ενώ η Σλοβενία πουλά ένα νέο 60ετή τίτλο. Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας «γεμάτος» μήνας, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή τα προγράμματα δανεισμού τους για τη χρονιά. Ήδη, από τις αρχές του μήνα, στις αγορές έχουν βγει η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, συναντώντας σε γενικές γραμμές ζήτηση-ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικά η ελληνική έκδοση πραγματοποιείται με φόντο τα θετικά σχόλια των αναλυτών για τα κρατικά ομόλογα της χώρας. Η JP Morgan δήλωνε στις 11 του μήνα αγοράστρια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς περιμένει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το junk μέσα στο 2022. 

Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία μέσα στο 2022 περιμένει και η DCS Delphic Strategies, προβλέποντας μάλιστα ότι η πρώτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για τη χρονιά θα γίνει στις 19 Μαρτίου, από την DBRS. 

Τα reviews της χρονιάς ξεκίνησαν ήδη με τη Fitch, η οποία δεν έκανε την έκπληξη με κάποια θετική αναθεώρηση των προοπτικών της αξιολόγησης, αλλά προτίμησε να επαναλάβει το BB, όπως αναμενόταν. Ο οίκος, πάντως, προέβλεψε την εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, με ρυθμούς ανάπτυξης που θα φτάσουν στο 7,6%. 

«Με δεδομένη την πρόσφατη όρεξη για ομόλογα, την οποία είδαμε και με τη χθεσινή προσφορά των ομολόγων EU SURE η οποία κατέγραψε ισχυρή επενδυτική ζήτηση, περιμένουμε να υπάρξει και πάλι δυναμικό ενδιαφέρον και για τα ομόλογα που πωλούνται σήμερα», σημειώνει σύμφωνα με το Reuters ο Piet Haines Christiansen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News