BUSINESS & FINANCE

Δεν «έπεισε» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Απούσες οι τραπεζικές στηρίξεις

Δεν «έπεισε» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν κατάφερε να αντιδράσει «πειστικά» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε την ανοδική ορμή, μην διατηρώντας τα ενδοσυνεδριακά επίπεδα των 770 μονάδων -δείγμα της ευρύτερης επιφυλακτικότητας της εγχώριας αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια κέρδη της τάξης του 0,34% και διαμορφώθηκε στις 764,70 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (762,13) μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων ανήλθε σε 11 μονάδες, από 761 έως 772 μονάδες, ενώ ο τζίρος κυμάνθηκε σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 47,2 εκατ. ευρώ, σε ακόμη μία ένδειξη της απουσίας των ξένων αγοραστών.

Με τις τραπεζικές στηρίξεις να αγνοούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η ενδοσυνεδριακή ανάκτηση των 770 μονάδων αποδείχθηκε απολύτως βραχύβια, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να μην εμφανίζεται -προς ώρας- ικανός να ανακόψει τη διορθωτική κίνηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αρκετοί αναλυτές προεξοφλούν παγίωση της τρέχουσας κατάστασης, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η απουσία θετικών ειδήσεων, ο αργός ρυθμός εμβολιασμού, η υποβάθμιση των προοπτικών για την ανάκαμψη και ο φόβος για μεγαλύτερη «ζημιά» στις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καλλιεργούν τις συνθήκες για την επικράτηση των πωλητών. 

Την ίδια ώρα, οι ξένες αγορές ήδη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο σίγουρα προλειαίνει το έδαφος για μια επερχόμενη διόρθωση, επηρεάζοντας δυσμενώς τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είναι και πιο «ευέξαπτη» λόγω της ρηχότητας.

Πάντως, όπως σημειώνει η Fast Finance, η διόρθωση δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν πήραν θέση στη μεγάλη τάση του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να εισέλθουν σε τίτλους και να συμμετάσχουν στην επόμενη ανοδική τάση, η οποία αναμένεται στο β’ τρίμηνο του έτους. 

«Έχασε» τα 2 ευρώ η Εθνική

Οι τράπεζες, από τις αρχές της συνεδρίασης, δεν έδειξαν διάθεση συμμετοχής στην προσπάεια αντίδρασης, με αποτελέσμα να επικρατήσουν εκ νέου οι πωλητές. Έτσι, ο κλαδικός δείκτης μοιραία έκλεισε στο -1,29% και τις 453 μονάδες, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο των 550 μονάδων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα «οδηγήσει» στον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ήταν η μόνη που «διασώθηκε», μετά και τις σχεδόν διψήφιες απώλειες της Δευτέρας (-9,44%), σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 0,8%. Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα τερμάτισε στο -2,3%, χάνοντας το όριο των 2 ευρώ, ενώ πτώση κοντά στο -1% εμφάνισε η μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,26% 0,778 ευρώ
  • Attica Bank +0,49% 0,2055 ευρώ
  • Eurobank -0,70% 0,57 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,30% 1,9735 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,78% 0,9282 ευρώ

Στο -3,3 η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να ελέγξουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τα κέρδη ωστόσο να περιορίζονται σημαντικά στο τελευταίο δίωρο. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της Viohalco να κλείσει στο +1,7%, της Sarantis στο +1,4%, του Mytilineos στο +1,1% και της ΔΕΗ στο +1%.

Στον αντίποδα, έντονες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διολίσθησε κατά 3,3% στο 1,424 ευρώ, καθώς η προγραμματισμένη για αύριο Γενική Συνέλευση βρίσκεται στον «αέρα», μετά τα ασφαλιστικά μέτρα των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη.

Η μετοχή της Interlife, η οποία έκανε ντεμπούτο σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτινάχθηκε στο +25% και τα 4,38 ευρώ. Συνολικά, 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 33 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε στα 51,8 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • ΟΠΑΠ +0,87% 7 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,3% 6,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -0,26% 6,3 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,65% 4,8 εκατ. ευρώ
  • Mytilineos +1,16% 3,8 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank -0,26% 8 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +0,78% 3,6 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -0,70% 3,5 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -2,3% 3,1 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ +0,9% 880 χιλ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News