ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ελλάκτωρ: Καταψηφίστηκε η πρόταση Καλλιτσάντση – Ανοίγει ο δρόμος για τη Reggeborgh (upd)

φωτ. Shutterstock

Στην καταψήφιση του πρώτου και του δεύτερου θέματος της ημερήσιας διατάξης που αφορούν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 50,4 εκατ. ευρώ, στην υπερψήφιση της ανάκλησης και αλλαγής των μελών του δ.σ., αλλά και στην έγκριση της ανάκλησης και τοποθέτησης των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Ελλάκτωρ προχώρησε, σήμερα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ.

Το πρώτο θέμα (συμψηφισμός ζημιών) καταψηφίστηκε από το 89,55% των μετόχων, ενώ το δεύτερο θέμα (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) καταψηφίστηκε από το 89,6% των ψηφισάντων, ποσοστά που είναι αυξημένα, συγκριτικά με αυτά που είχε ανακοινώσει, αρχικά, η εταιρεία, με την διαφοροποίηση να αποδίδεται σε τεχνικό λάθος ως προς την αποτύπωση των μεγεθών. Το τρίτο θέμα και τέταρτο θέμα για ανάκληση και αλλαγή μελών του δ.σ. εγκρίθηκαν με ποσοστό 61,14% και 61,27%, αντίστοιχα. Επίσης, η Γενική συνέλευση ενέκρινε με 61,28% την ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Ελλάκτωρ και άναψε το πράσινο φως με 61,28% για την τοποθέτηση ως νέων μελών, τον Παναγιώτη Αλαμάνο που είναι διευθύνων σύμβουλος της ΣΟΛ, τον Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την Αθηνά Χατζηπέτρου.

Οι παραπάνω αποφάσεις της γενικής συνέλευσης σηματοδοτούν ότι κατά το proxy fight για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, επικράτησε το ολλανδικό fund Reggeborgh, με την πρόταση Καλλιτσάντση να μην πείθει τους μετόχους. 

Πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης

ellaktor-katapsifistike-i-protasi-kallitsantsi-anoigei-o-dromos-gia-ti-reggeborgh-upd0                        

 Δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξηςellaktor-katapsifistike-i-protasi-kallitsantsi-anoigei-o-dromos-gia-ti-reggeborgh-upd1

 

Τρίτο θέμα (ανάκληση των μελών του δ.σ.)

ellaktor-katapsifistike-i-protasi-kallitsantsi-anoigei-o-dromos-gia-ti-reggeborgh-upd2

Την καταψήφιση της ΑΜΚ ζήτησε η Reggeborgh

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του, ο δικηγόρος Γιώργος Σωτηρόπουλος, που εκπροσωπεί την Reggeborgh, ζήτησε από τους μετόχους να καταψηφίσουν τα θέματα 1 και 2 της ημερήσιας διάταξης (που αφορούν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε έως 50,4 εκατ. ευρώ). Όπως είπε «το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ διατείνεται ότι έχει αποκτήσει τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Ελλάκτωρ και κάποια πρόσωπα που προτείνονται στο διοικητικό συμβούλιο εμφανίζουν σύγκρουση συμφερόντων. Με το σκεπτικό αυτό υπέβαλε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναβολή της γ.σ. Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η Invesco ζήτησε την έκδοση προσωρινής διαταγής για να μην λάβει χώρα η γενική συνέλευση. Κατά τη συζήτηση της αίτησης, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Invesco παραιτήθηκαν, μη τολμώντας να παραθέσουν τις θέσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από καταγγελία μικρομετόχου, ζητήθηκε από την DG Comp να λάβει ασφαλιστικά μέτρα κατά της Reggeborgh ώστε να απαγορευθεί η άσκηση δικαιώματος ψήφου στην Ελλάκτωρ. Ωστόσο, η DG Comp απέρριψε το αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιος λόγος» σημείωσε.

Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Σωτηρόπουλος ζήτησε και πέτυχε, ως φαίνεται, την καταψήφιση των θεμάτων 1 και 2 (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) και την απόρριψη της πρότασης του διοικητικού συμβουλίου. Κατά τον ίδιο, δεν συνιστά αποτελεί τεκμηριωμένη πρόταση και μέρος ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου, με τη Reggeborgh «να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στο υφιστάμενο δ.σ. το οποίο σπαράσσεται- είδαμε καταγγελίες από απερχόμενα μέλη. Μάλιστα την πρόταση αυτή το απερχόμενο δ.σ. την έφερε όταν έλαβε το αίτημα για αντικατάστασή του. Εφόσον εκλεγεί ένα νέο δ.σ. πιστεύουμε ότι εξετάζοντας ενδελεχώς τα δεδομένα του ομίλου θα φέρει μία πρόταση για τη χρηματοδότηση του ομίλου. Ζητάμε να καταψηφίσουμε τα θέματα ένα και 2 της ημερήσιας διάταξης» ανέφερε,  ο κ. Σωτηρόπουλος.

Αναστ.Καλλιτσάντσης: Πετύχαμε την αναδιάρθρωση του ομίλου

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αναφέρθηκε στην πορεία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της εισηγμένης από το 2018, οπότε η πρωτοβουλία Change4Ellaktor (των αδελφών Καλλιτσάντση), ανέλαβε τα ηνία του κατασκευαστικού ομίλου. Σημείωσε ότι η Ελλάκτωρ διαθέτει ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ και πρόσθετη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ από την επαύξηση της χρηματοδότησης από υφιστάμενα έργα ΑΠΕ. Όπως πρόσθεσε ο κ. Καλλιτσάντσης, η εταιρεία εφάρμοσε τις βασικές αρχές της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor, που ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, επιτυγχάνοντας την έξοδο από ζημιογόνες δραστηριότητες και τη βελτίωση της επιχειρησιακής απόδοσης. Όπως και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για επιτάχυνση αναπτυξιακής πορείας, στην οποία εισέρχεται η Ελλάκτωρ, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2022.

Κατά την περίοδο 2014-2018, η Ελλάκτωρ εμφάνιζε συσσωρευμένες ζημίες 450 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω κατασκευής, με την υφιστάμενη διοίκηση να παρέλαβε την εισηγμένη με πολύ υψηλό δανεισμό ύψους 762 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι σήμερα, η Άκτωρ έχει υπογράψει έργα 1,1 δισ. ευρώ, έχει συμβολαιοποιήσει διεκδικήσεις 260 εκατ. ευρώ, όπως και συμπληρωματικές συμβάσεις 120 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε ότι η Reggeborgh, μιλώντας για αρνητικά αποτελέσματα, έχει εστιάσει σε χρονική περίοδο μη αντιπροσωπευτική για την Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News