BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Υπερασπίζεται τις 765 μονάδες, με την Ελλάκτωρ στο +7%

Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Υπερασπίζεται τις 765 μονάδες, με την Ελλάκτωρ στο +7%

Στηρίξεις, προκειμένου να υπερασπιστεί το τεχνικό σημείο των 765 μονάδες, αναζητάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέλοντας να βάλει ένα προσωρινό «τέλος» στη διορθωτική κίνηση των τελευταίων ημερών. Το πρωί, εντωμεταξύ, άνοιξε και το βιβλίο προσφορών για το 10ετές κρατικό ομόλογο, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων θεσμικών επενδυτών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,28% και ενισχύεται στις 766 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (764 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες, από 759 έως 767 μονάδες.

To ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, οπωσδήποτε, στρέφεται στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει προσφορές ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται ανάμεσα στο επίπεδο του 0,70% και του 0,80%.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, στερεί ένα μέρος των κεφαλαίων, τα οποία θα κατέληγαν στη Λεωφόρο Αθηνών, γεγονός το οποίο συντελεί στον πολύ μικρό τζίρο. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής (11.00), η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται μετά βίας στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια πλαγιοκαθοδική κίνηση, η οποία θυμίζει έντονα την περσινή πολύμηνη συσσώρευση: Χαμηλός όγκος συναλλαγών, έλλειψη τραπεζικών στηρίξεων και απουσία ξένων θεσμικών επενδυτών. 

Δεν είναι τυχαίο, όπως παρατηρεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τάνας, ότι οι ρευστοποιήσεις των ξένων θεσμικών αφορούν μεν τραπεζικές μετοχές αλλά επεκτείνονται και σ’ όλες τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Απούσες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος διατηρεί και σήμερα τη διορθωτική κίνηση, υποχωρώντας προς τη ζώνη των 450 μονάδων και καταγράφοντας πτώση της τάξης του 0,5%. Είναι ξεκάθαρο ότι για την ανάκτηση των 800 μονάδων, ο κλαδικός δείκτης θα πρέπει να προσεγγίσει εκ νέου το όριο των 500 μονάδων, αλλιώς πολύ δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Τρ. Πειραιώς, ειδικότερα, σημειώνει κέρδη κατά 1,5% ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει κάτω του τεχνικού σημείου των 2 ευρώ, διολισθαίνοντας κατά 0,6%. Η Eurobank δε, δέχεται πιέσεις της τάξης του 1%. Η Alpha Bank, τέλος, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο 0,78 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,26% 0,78 ευρώ
  • Attica Bank +0,49% 0,207 ευρώ
  • Eurobank -1,05% 0,564 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,68% 1,96 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,57% 0,945 ευρώ

Στο +7% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο. Το ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζει στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάσσεται στο +7% εν μέσω των διάφορων σεναρίων και φημών για την έκβαση της σημερινής Γενικής Συνέλευσης. 

Στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρέχουν και οι μετοχές των Fouris, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες ενισχύονται λίγο πάνω του +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει κατά 1,5% και του ΟΛΠ κατά 1,3%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 16 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 51,9 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News