BUSINESS & FINANCE

Ελλάκτωρ: Σε θέση μάχης τα δύο στρατόπεδα των μετόχων (upd)

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η σημερινή γ.σ.

Ελλάκτωρ: Σε θέση μάχης τα δύο στρατόπεδα των μετόχων (upd)

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα γενικής συνέλευσης απέσυρε η Invesco των Δ.Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, με την Ελλάκτωρ να αναφέρει, πλέον, ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στην λήψη απόφασης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Χθες, όμως, η ίδια πλευρά -δηλαδή η Invesco και η διοίκηση της Ελλάκτωρ- σημείωνε πως εάν, στη σημερινή γ.σ. το ολλανδικό fund Reggeborgh επικρατήσει, αποκτώντας τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου, δημιουργείται ζήτημα ανταγωνισμού, επειδή το fund ελέγχει με 30% την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κατά πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), έχει αξιολογήσει την υπόθεση, προχωρώντας στο κλείσιμο του φακέλου αυτής με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται συγκέντρωση, εάν το Reggeborgh αποκτήσει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ. 

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι σήμερα θα λάβει χώρα η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ με θέματα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Οι θέσεις των δύο πλευρών

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ, υπό τον Αναστ. Καλλιτσάντση, υποστηρίζει -όπως προκύπτει από σχετική επιστολή προς τους μετόχους- ότι μέσω του, εν εξελίξει, προγράμματος μετασχηματισμού της Άκτωρ, θα υπάρξει όφελος 100 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2023. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου του ομίλου μειώνονται σταδιακά και οι ταμειακές ροές βελτιώνονται. Η ίδια πλευρά, προτάσσει ακόμη τις επενδύσεις στις παραχωρήσεις, όπως η μαρίνα Αλίμου, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την EDP Renewables) και στο Περιβάλλον.

Ο Αναστ. Καλλιτσάντσης ελέγχει από κοινού με τον αδερφό του Δημήτρη, μέσω της Pemanoaro το 20,5822%, ποσοστό που πρόκειται, σε επτά συναλλαγές να αποκτήσει η Akron Trade and Transport που ελέγχουν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης. Χθες, η Akron, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, φέρεται ότι προχώρησε, ως προβλέπει η σχετική συμφωνία, στην απόκτηση του πρώτου πακέτου 25,6 εκατ. μετοχών, κίνηση που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, προσεχώς, με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα δεδομένα αυτά, η πλευρά των Μπάκου-Καϋμενάκη, σταδιακά, θα ελέγξει το 25% της Ελλάκτωρ, αλλά σήμερα, εάν κι εφόσον η συναλλαγή για τις 25,6 εκατ. μετοχές έχει πραγματοποιηθεί, το ποσοστό της κατέρχεται του 20%. Σε κάθε όμως, περίπτωση, τα δικαιώματα ψήφου της Pemanoaro Ltd, ασκούνται βάσει των οδηγιών της Akron Trade & Transport.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άλλη πλευρά, των Ολλανδών προτιμά να χαρακτηρίζει την απόκτηση του ποσοστού των αδελφών Καλλιτσάντση από την Akron ως εσωτερική διαδικασία που δεν ισχυροποιεί μετοχικά το αντίπαλο στρατόπεδο. Βούτυρο όμως, στο ψωμί του ολλανδικού fund αποτέλεσε η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημ. Καλλιτσάντση.

“Η υφιστάμενη Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπαθεί να πείσει ότι υπηρετεί την Αλήθεια, τη Διαφάνεια και την ευλαβική τήρηση των αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης, βασικό στόχο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor που στη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου 2018, κέρδισε την εμπιστοσύνη και την ψήφο της πλειοψηφίας των μετόχων” είχε αναφέρει πρόσφατα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αλλαγή της αρχικής συμφωνίας των Μπάκου-Καϋμενάκη (για απόκτηση σε επτά δόσεις) του ποσοστού των αδελφών Καλλιτσάντση, αλλά και την υπόθεση της συντηρητικής κατάσχεσης έκανε τους αντιπάλους τους να μιλούν για απουσία στρατηγικής και συνέπειας.

Το ολλανδικό fund ελέγχει το 14% της Ελλάκτωρ, διαθέτοντας δικαίωμα προαίρεσης για το 12,55% του πρώην επικεφαλής του ομίλου Λεωνίδα Μπόμπολα. Εάν αυτό εξασκηθεί, η συμμετοχή του Reggeborgh θα αυξηθεί στο 27%, ενώ πληροφορίες θέλουν το ποσοστό των Ολλανδών να αγγίζει το 40%, συμπεριλαμβανομένων μετόχων που πρόσκεινται σε αυτούς. Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάκτωρ εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις, χάνει έργα κι εν γένει χρήζει αναδιάρθρωσης, βάσει του σχεδίου που έχουν εκπονήσει.

Αυτό είναι το σκηνικό επί του οποίου θα λάβει χώρα για πρώτη φορά διαδικασία proxy fight από απόσταση, η οποία εκκινήθηκε ύστερα από αίτημα των Ολλανδών για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέματα της ημερήσιας διάταξης την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News