Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 21:57
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Oι επιχειρήσεις άντλησαν 400 δισ.δολάρια από τις αγορές τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2021

Oι επιχειρήσεις άντλησαν 400 δισ.δολάρια από τις αγορές τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2021

Κεφάλαια 400 δισ.δολαρίων άντλησαν οι επιχειρήσεις από τις αγορές τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2021, σύμφωνα με ανάλυση των FT με βάση στοιχεία της Refinitiv.

Το «κύμα» ομολογιακών εκδόσεων και ιδίων μετοχών που παρατηρήθηκε στη αρχή του νέου έτους είναι το μεγαλύτερο εδώ και δύο δεκαετίες, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο κάθε έτους, ενώ ξεπερνά κατά 170 δισ.δολάρια το μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους. Αυτές οι παρεμβάσεις στήριξαν τις χρηματοοικονομικές αγορές παρά το πλήγμα που συνεχίζει να υφίσταται η οικονομία από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Οι αγορές εταιρικού χρέους και μετοχών παραμένουν απρόσβλητες παρά το γεγονός ότι Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων εξαιτίας του Covid-19, με τα επιχειρηματικά στελέχη να επωφελούνται των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και του ράλι των μετοχών για να επεκτείνουν τις δραστηριότητες των εταιρειών τους, να αναδιοργανώσουν τη μετοχική τους βάση ή απλά να αντλήσουν νέο ρευστό. «Το πρώτο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται οι αγορές είναι τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης. Οι αγορές λειτουργούν σαν να μην υπάρχει πλέον ο κορωνοϊός”, αναφέρει ο Τζον Μακλέιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Diamond Hill Capital Management.

Οι επιχειρήσεις άντλησαν 337 δισ.δολάρια από τις αγορές ομολόγων στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, με βάση στοιχεία έως τις 22 Ιανουαρίου, καθώς και το ποσό ρεκόρ των 64 δισ.δολαρίων μέσω αρχικών και δευτερογενών δημόσιων εγγραφών. Το κεφάλαιο που αντλήθηκε από τις αγορές μετοχικού κεφαλαίου είναι υπερδιπλάσιο από τον αντίστοιχο που συγκεντρώθηκε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και αυτό χάρη στις λεγόμενες Spacs, οχήματα που αντλούν χρήματα μέσω δημόσιων εγγραφών και εν συνεχεία αναζητούν άλλες επιχειρήσεις για να συγχωνευθούν μαζί τους.

Την πρώτη θέση στις φετινές δημόσιες εγγραφές έως τώρα κατέχει η ισραηλινή εταιρεία παιχνιδιών μέσω κινητού Playtika, αντλώντας 2,2 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv, ενώ η κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ΒΥD που στηρίζεται από τον Γουόρεν Μπάφετ άντλησε 3,9 δισ.δολάρια από έκδοση μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συμφωνία έκδοσης μετοχών του Ιανουαρίου. Στην Ευρώπη, η σουηδική εταιρεία συστημάτων συναγερμού άντλησε 2,5 δισ.ευρώ από έκδοση ομολόγων υψηλής απόδοσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News