Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 21:28
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Μασκ – Μπέζος κόντρα για το δορυφορικό ίντερνετ

Μασκ – Μπέζος κόντρα για το δορυφορικό ίντερνετ

Τα «ξίφη τους διασταυρώνουν» οι δύο πλουσιότεροι άνδρες του πλανήτη Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος μπροστά στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τα μαζικά προγράμματα δορυφορικού internet που αναμένεται να αναπτύξουν οι εταιρείες τους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Ελον Μασκ, προσπαθεί να πείσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών να επιτρέψει στην εταιρεία του να μεταφέρει ορισμένους από τους δορυφόρους της Starlink σε χαμηλότερα ύψη από αυτά που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Η Amazon του Τζεφ Μπέζος ήταν ωστόσο από τις εταιρείες εκείνες που είχαν διαμαρτυρηθεί στο αίτημα αυτό, με το επιχείρημα ότι με την τροποποίηση αυτή θα υπήρχαν παρεμβολές με άλλους δορυφόρους.  

«Δεν θα εξυπηρετήσει το κοινό η απόπειρα να παρεμποδιστεί το Starlink σήμερα για ένα δορυφορικό σύστημα της Amazon που, στην καλύτερη περίπτωση απέχει ακόμη αρκετά χρόνια από το να καταστεί λειτουργικό», δήλωσε ο Μασκ σε ένα tweet του.

Η Amazon απάντησε στο σχόλιο του Μασκ με ανακοίνωσή της στο CNBC. «Τα γεγονότα είναι απλά. Σχεδιάσαμε το Kuiper System προκειμένου να αποφύγουμε παρεμβολές στο Starlink και τώρα το SpaceX θέλει να αλλάξει το σχεδιαμό του συστήματος μας. Οι αλλαγές αυτές όχι μόνο δημιουργούν ένα πιο επικίνδυνο περιβάλλον για συγκρούσεις στο διάστημα, αλλά επίσης αυξάνουν τις ραδιοπαρεμβολές για τους πελάτες. Παρά τις αναρτήσεις της στο Twitter, οι αλλαγές που προτείνει η SpaceX θα εμπόδιζαν τον ανταγωνισμό μεταξύ δορυφορικών συστημάτων. Είναι σαφώς προς το συμφέρον της SpaceX να περιορίσουν τον ανταγωνισμό, εάν μπορούν, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του κοινού», δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon.

Σημειώνεται ότι η Starlink είναι το σχέδιο της SpaceX να δημιουργήσει ένα δίκτυο internet με 12.000 δορυφόρους, με σκοπό να παρέχει internet υψηλών ταχυτήτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι στιγμής έχει θέσει σε τροχιά 1.000 δορυφόρους και η SpaceX έβαλε σε λειτουργία ένα πρόγραμμα τον Οκτώβριο. Η αρχική υπηρεσία κοστίζει 99 δολάρια το μήνα. 

Από την πλευρά της, η Amazon εργάζεται στο δικό της δορυφορικό δίκτυο internet που ονομάζεται Kuiper. Σχεδιάζει να θέσει 3.236 δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, ένα σύστημα που θα ανταγωνιστεί το Starlink. 

Δορυφορικό internet στην Ελλάδα από τον Ελον Μασκ

Σημειώνεται ότι το MR είχε πρώτο αποκαλύψει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι ο Ελον Μασκ φέρνει το δορυφορικό internet (με τη Starlink) στην Ελλάδα, με την κάλυψη της χώρας μας από τους δορυφόρους του προγράμματος Starlink της SpaceX να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. 

Στελέχη του project βρίσκονται σε επαφές τόσο με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσο και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της χώρας μας προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Η είσοδος της Starlink στην αγορά υπηρεσιών σύνδεσης με το διαδίκτυο αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και αναμένεται να τιμολογείται κατά τι ακριβότερα, εκτιμάται περί το 20% ακριβότερα, θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν και τα 150 mbps.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και επομένως και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, καθίσταται αντιληπτός ο αντίκτυπος που θα έχει η απόβαση της θυγατρικής του Μασκ.

Οι χρήστες για να συνδεθούν χρειάζονται ένα δορυφορικό πιάτο όπως αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης για να αποκτήσουν σύνδεση με τους δορυφόρους της Starlink οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα είτε στην Νεμέα είτε στις Θερμοπύλες. 

Ο επίγειος σταθμός με τη σειρά του συνδέεται με τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου διαδικτύου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News