Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 22:20
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία του πλανήτη στο «μάτι» του τεχνολογικού «κυκλώνα» ΗΠΑ – Κίνας

Επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία του πλανήτη στο «μάτι» του τεχνολογικού «κυκλώνα» ΗΠΑ – Κίνας

Οι ριπές από την κλιμακούμενη ένταση ΗΠΑ – Κίνας στο τεχνολογικό πεδίο έχουν φθάσει και σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία του πλανήτη, όπως δείχνει ανάλυση του Reuters. Τα κορυφαία επενδυτικά κρατικά ταμεία της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης έως την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και το συνταξιοδοτικό ταμείο TIAA των ΗΠΑ έχουν επενδύσει μέρος του αποθεματικού τους σε κινεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται τώρα είτε να τις ρευστοποιήσουν μετά τους νέους περιορισμούς είτε να επιβαρύνονται με ζημίες.  

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν αποκλειστεί από την εξαγορά μεριδίων σε περισσότερες από 40 κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται ότι έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό με βάση τους νέους περιορισμούς που επέβαλε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν από την αποχώρησή του. Ως εκ τούτου, το ταμείο ΤΙΑΑ των ΗΠΑ αναγκάστηκε να πωλήσει μετοχές που διακρατούσε σε κινεζικές εταιρείες της «μαύρης λίστας», μεταξύ των οποίων oι τηλεπικοινωνιακές China Telecom, China Mobile και China Unicom, ο κολοσσός μικροεπεξεργαστών SMIC, η κρατική εταιρεία πετρελαίου CNOOC και η κατασκευάστρια κινητών Xiaomi. Αντίστοιχα, το συνταξιοδοτικό ταμείο CalPERS διακρατούσε μερίδιο 1,1% στη China Telecom και 0,2% στη China Mobile και China Unicom, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Tο Florida State Board of Administration, που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 200 δισ.δολαρίων και διακρατεί μικρά μερίδια σε China Telecom, China Mobile και Xiaomi, γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να προσαρμοστεί στη νέα απαγόρευση.

Επίσης, αρκετά επενδυτικά κρατικά ταμεία επηρεάστηκαν από την απόφαση του χρηματιστηρίου αξιών της Ν.Υόρκης (ΝΥSE) και τους οπερέιτορς δεικτών MSCI, S&P Dow Jones και FTSE Russell να διαγράψουν από βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες κινεζικές εταιρείες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», με αποτέλεσμα να προκαλέσουν πτώση άνω του 20% σε ορισμένες μετοχές.

Το SWF της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο επενδυτικό κρατικό ταμείο στον πλανήτη με υπό διαχείριση ενεργητικού αξίας 1,3 τρισ.δολαρίων, έχει μερίδιο 0,2% έως 0,6% σε China Telecom, China Mobile, Xiaomi, CNOOC και China Unicom στο πλαίσιο του κινεζικού χαρτοφυλακίου του αξίας 35 δισ.δολαρίων.

Το GIC της Σιγκαπούρης έχει μερίδιο 10% στη China Telecom και 1,4% στη SMIC. Μερίδια διακρατούν και τα συνταξιοδοτικά ταμεία Caisse de Depot et Placement du Quebe (CDPQ), το British Columbia Investment Management, CPP Investment Board, καθώς και τα PGGEM και APG στην Ολλανδία.

Παρότι το αυξανόμενο βάρος της Κίνας στις διεθνείς αγορές ενθάρρυνε πολλά επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία του πλανήτη να στραφούν σε κινεζικό ενεργητικό, οι περιορισμοί και οι πρόσφατες κατηγορίες κατά της Huawei καταδεικνύουν ότι η τεχνολογία αποτελεί τώρα ένα κρίσιμο γεωπολιτικό πεδίο.

Και καθώς ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα προσέγγιση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα, οι μετοχές των China Telecom, China Mobile, Xiaomi και CNOOC έχουν υποχωρήσει 12% και 22% από το Νοέμβριο όταν μπήκαν στη «μαύρη λίστα».

Αντίστοιχα, η Alibaba «είδε» την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται περισσότερο από ένα-τρίτο. Η μετοχή της συγκαταλέγεται στο τοπ τεν των παγκόσμιων μετοχών και διακρατείται τα μέγιστα απο επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διπλασίασε το μερίδιό της στην Alibaba τα τελευταία δύο χρόνια στα 1,4 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News