Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 09:46
BUSINESS & FINANCE

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και η Xiaomi

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και η Xiaomi

Στη μαύρη λίστα των επιχειρήσεων που θεωρούνται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ως κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες μπήκε η Xiaomi, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας smartphones να σημειώνει πτώση πάνω από 10 % στο Χονγκ Κονγκ.

Η Xiaomi ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research. Όμως, η είσοδός της στη μαύρη λίστα σημαίνει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές δεν μπορούν να αγοράσουν τις μετοχές της.

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αλλά όχι στη Wall Street.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι ο κινεζικός στρατός επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους για τον εκσυγχρονισμό του διασφαλίζοντας πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και σε τεχνογνωσία που αναπτύσσονται από επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα. Οι οργανισμοί αυτοί παρουσιάζονται ως ιδιώτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι επιχειρήσεις του κινεζικού στρατού, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί.

Η Xiaomi, η οποία είναι μία ένας από τους εννέα οργανισμούς που μπήκαν στη λίστα αυτή, απαντά ότι παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες για εμπορική και ιδιωτική χρήση και δεν έχει σχέση με τον κινεζικό στρατό.

Στις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τις πιέσεις στον κινεζικό τεχνολογικό κλάδο, στοχεύοντας σε εταιρείες όπως οι Huawei και Tencent.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News