Business & Finance Σάββατο 9/01/2021, 19:37
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ντάλιο: Βλέπει την Κίνα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο

Ντάλιο: Βλέπει την Κίνα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο

Η Κίνα θα ανταγωνιστεί τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και θα αναδυθεί σε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, σύμφωνα με τον ιδρυτή του αντισταθμιστκού ταμείου Bridgewater, Ρέι Ντάλιο, ο οποίος κάνει λόγο για μία επική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία. 

Το 2020 ήταν «αποφασιστικό έτος» για τις κινεζικές χρηματοοικονομικές αγορές, ανέφερε σε δηλώσεις τους στους FT, ο επικεφαλής επενδύσεων του μεγαλύτερου αντισταθμιστικού ταμείου στον κόσμο. Παρότι, το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας παραμένει λιγότερο ανεπτυγμένο σε σχέση με τα αντίστοιχα του Δυτικού κόσμου, είναι θέμα χρόνου προτού ανταγωνιστεί τη Wall Street και το Λονδίνο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ηγεμονία τους, εκτιμά ο Ντάλιο. «Ηδη, η Κίνα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κεφαλαίου στον πλανήτη και πιστεύω ότι σύντομα θα διαθέτει και το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στον πλανήτη», υπογράμμισε. 

«Καθ΄όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές εξελίχθηκαν σε παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα. Οταν παρακολουθείς τη μετάβαση από τη μία αυτοκρατορία στην άλλη, από την Ολλανδία στη Βρετανία και εν συνεχεία στην Αμερική, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ξανά σε μία τέτοια μετάβαση», είπε στη συνέντευξή του. 

Οι ξένες επενδύσεις επέστρεψαν στην Κίνα, χάρη στην ανάκαμψη που παρουσίασε η οικονομία της μετά την πανδημία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναπτύχθηκε 1,9% πέρυσι. Οι εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων από ξένους επενδυτές ώθησαν το βασικό κινεζικό χρηματιστηριακό δείκτη CSI 300 να καταγράψει άνοδο 27% στη διάρκεια του 2020. Την ίδια στιγμή, τα κινεζικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν πολύ καλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με το χρέος των ανεπτυγμένων χωρών. Πολλοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίου προβλέπουν ότι οι διεθνείς επενδυτές θα συνεχίσουν να τοποθετούν στην Κίνα τα επόμενα χρόνια. 

Πηγή: FT
      
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News