ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αυτή δεν είναι αληθινή φωτογραφία

Αυτή δεν είναι αληθινή φωτογραφία

Σε μια σπουδαία διάκριση, αλλά και σε μια μεγάλη αναστάτωση οδήγησε η εικόνα του Γερμανού καλλιτέχνη Boris Eldagsen, την οποία και υπέβαλε στον διαγωνισμό Sony World Photography. Το έργο, ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο δύο γυναικών με σχετικά μεγάλη διαφορά ηλικίας, με τίτλο «Pseudomnesia: The Electrician» κέρδισε την κορυφαία θέση στην ανοιχτή καλλιτεχνική κατηγορία.

Ωστόσο, αντί να απολαύσει τα συγχαρητήρια, λίγες ημέρες μετά τη διάκριση, ο Eldagsen βρέθηκε να τσακώνεται με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, να εξηγεί τη θέση του στα ΜΜΕ, καθώς και να απορρίπτει το βραβείο. Και αυτό διότι αφότου είχε υποβάλει συμμετοχή στον διαγωνισμό, αποκάλυψε ότι η εικόνα ήταν έργο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Ο ίδιος υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη εικόνα, ώστε να «τεστάρει» τον διαγωνισμό και να προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της φωτογραφίας. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι φέρθηκε πονηρά, αλλά ευχαρίστησε τους κριτές που επέλεξαν την εικόνα του, οδηγώντας σε μια ιστορική στιγμή.

«Οι εικόνες AI και η φωτογραφία δεν θα έπρεπε να διαγωνίζονται για ένα τέτοιο βραβείο. Είναι διαφορετικά είδη. Το AI δεν είναι φωτογραφία. Επομένως δεν θα δεχθώ το βραβείο», δήλωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές του διαγωνισμού δήλωσαν στο BBC ότι ο Eldagsen τούς παραπλάνησε για το μέγεθος της συμβολής της AI στην εικόνα. Ο Eldagsen στην ιστοσελίδα του, όμως, υποστηρίζει ότι στα πρώτα στάδια της υποβολής της εικόνας δεν του ζητήθηκε να δώσει στοιχεία σχετικά με τη χρήση του AI. Ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι μπορούσε να μπει στον διαγωνισμό με χρήση «any device» (οποιασδήποτε συσκευής) για τη δημιουργία της εικόνας.

Επίσης, σημειώνει: «Το να προσποιείστε πως γνωρίζατε ότι η εικόνα ήταν από ΑΙ είναι λάθος. Μίλησα αναλυτικά με έναν από τους βοηθούς σας, αλλά έπειτα, μετά το δελτίο τύπου, επικοινώνησε μαζί μου ένα στέλεχος από τις δημόσιες σχέσεις, το οποίο είχε εκπλαγεί από όλες τις αναφορές σχετικά με την εικόνα μου και μου ζητούσε περισσότερες πληροφορίες».

Αυτή δεν είναι αληθινή φωτογραφία-1

Μάλιστα, στην ανάρτησή του σημειώνει «Αγαπητά βραβεία Sony World Photography, σταματήστε να λέτε ανοησίες και μπείτε στη συζήτηση που έχει πραγματικά σημασία».

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα, αλλά και τα διλήμματα που έφερε στο προσκήνιο αντανακλούν ένα θέμα, το οποίο απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα τους τελευταίους μήνες: τα όρια της χρήσης της ΑΙ στην παραγωγή κειμένων, στα αυτόνομα οχήματα, σε θεραπεία μέσω chatbox και εν προκειμένω στην παραγωγή εικόνων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Eldagsen δήλωσε «Κάτι δεν πάει καλά με αυτή την εικόνα, έτσι δεν είναι, Αυτό το “κάτι”, βέβαια, είναι ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αληθινή φωτογραφία, αλλά μια τεχνητά δημιουργημένη εικόνα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Ετοιμάζει το δικό του chatbot – παρότι θα «καταστρέψει τον πολιτισμό»

Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την A.I.

Χρ. Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες/εβδομάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News