Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 24/03/2023, 16:33
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τιμή-ρεκόρ έπιασε σε δημοπρασία αντίγραφο του εμβληματικού «Great Wave»

Τιμή-ρεκόρ έπιασε σε δημοπρασία αντίγραφο του εμβληματικού «Great Wave»

Την τιμή ρεκόρ των 2,76 εκατ. δολαρίων απέσπασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s της Νέας Υόρκης ένα σπάνιο αντίγραφο του «The Great Wave off Kanagawa». Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία και πλέον είναι το πιο ακριβό κομμάτι του Ιάπωνα καλλιτέχνη Katsushika Hokusai που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Το «Great Wave» δημιουργήθηκε στις αρχές του 1830 και αποτυπώνει τρία αλιευτικά πλοία να «παλεύουν» στην άγρια θάλασσα της Ιαπωνίας με το βουνό Φούτζι στο βάθος. Το συγκεκριμένο αντίτυπο αποτελεί αποτέλεσμα ξυλογραφίας, μίας τεχνικής για μαζική παραγωγή αντιτύπων σε χαρτί.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα αντίγραφα του «The Great Wave» έχουν υπάρξει, αλλά τα εναπομείναντα σήμερα είναι δυσεύρετα και εξαιρετικά περιζήτητα. Σύμφωνα μάλιστα με την ερευνήτρια του Βρετανικού Μουσείου Capucine Korenberg, την περίοδο της δημιουργίας του συνήθιζαν να κάνουν αντίγραφα μέχρι κυριολεκτικά να χαλάσουν τα εργαλεία των ξυλογράφων. Βάσει αυτού, η ίδια υπολογίζει ότι ενδέχεται να υπάρχουν έως και 8.000 αντίγραφα. Μάλιστα, σε ανάρτησή της από το 2020 σημείωνε ότι στα μέσα του 19ου αιώνα τα αντίτυπα ήταν και αρκετά φθηνά, σε τιμή αντίστοιχη με περίπου δύο μερίδες noodles.

Οι τιμές άλλων αντιγράφων που πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν από μερικές χιλιάδες έως και άνω του 1,5 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, το αντίγραφο που πωλήθηκε μέσα στην εβδομάδα χαρακτηρίζεται στην περιγραφή ως ένα «καλοδιατηρημένο» αντίγραφο, το οποίο συγκαταλέγεται «αδιαμφισβήτητα στα περίπου 20 καλύτερα που υπάρχουν σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη δημοπρασία, ο οίκος Christie’s εκτιμούσε ότι το έργο θα αποσπούσε μεταξύ 500.000 και 700.000 δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

16 χρόνια μετά: iPhone πρώτης γενιάς πουλήθηκε για 63.000 δολάρια

Μανία με τις προσωποποιημένες πινακίδες: Το «R» των 3,2 εκατομμυρίων

Συλλέγει τσάντες και τις πουλά σε δημοπρασίες: Ποιος είναι ο φυγάς δισεκατομμυριούχος της Ασίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News