ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο πίνακας του βαν Ντάικ που ξεχάστηκε σε μία αποθήκη

Ο πίνακας του βαν Ντάικ που ξεχάστηκε σε μία αποθήκη

Εντοπίστηκε σε μία αγροτική αποθήκη στην επαρχία της Νέας Υόρκης και τώρα πουλήθηκε σε δημοπρασία για 3,1 εκατ. δολάρια. Ο λόγος για μια ελαιογραφία, ο «Άγιος Ιερώνυμος», του Άντονι βαν Ντάικ, η οποία σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s είναι ξεχωριστός για αρκετούς λόγους.

Πρώτον, πρόκειται για ένα από τα μόλις δύο μεγάλα έργα του Φλαμανδού καλλιτέχνη, τα οποία αποτυπώνουν πραγματικούς ανθρώπους. Δεύτερον δημιουργήθηκε κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ του 1615 και του 1618, την περίοδο δηλαδή που ο νέος τότε καλλιτέχνης συνεργαζόταν και μαθήτευε πλάι στον Πίτερ Πολ Ρούμπενς στο Αντβέρπ.

Ο πίνακας του βαν Ντάικ που ξεχάστηκε σε μία αποθήκη-1
φωτ. Sotheby’s

Παράλληλα όμως ο πίνακας φέρει και μία ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς πολύ πρόσφατα έγινε αντιληπτό ότι είναι αυθεντικό έργο του βαν Ντάικ. Είχε ανακαλυφθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε μία αγροτική αποθήκη στο Κίντερχουκ της Νέας Υόρκης.

«Ο άνθρωπος που το ανακάλυψε, ο Άλμπερτ Μ. Ρόμπερτς ήταν παθιασμένος συλλέκτης «χαμένων» έργων, ο οποίος χαρακτήριζε τη συλλογή του ως “ένα ορφανοτροφείο χαμένης τέχνης που υπέφερε από την παραμέληση”», αναφέρει ο οίκος Sotheby’s. Ο Ρόμπερτς αγόρασε το συγκεκριμένο έργο για μόλις 600 δολάρια. Ωστόσο έπειτα, μία ιστορικός τέχνης δημοσίευσε άρθρο, με το οποίο αναγνώριζε το κομμάτι ως ένα «εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο» έργο του βαν Ντάικ.

Τελικά πωλήθηκε την περασμένη εβδομάδα έναντι 3,1 εκατ. δολαρίων και ένα μέρος των εσόδων θα διοχετευθεί στο ίδρυμα Άλμπερτ Μ. Ρόμπερτς, το οποίο προσφέρει οικονομική στήριξη σε καλλιτέχνες και σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Ο 11χρονος Picasso που μόλις πούλησε έργα 1,3 εκατ. δολαρίων

Τι βλέπουν οι CEOs; Οι 6 ταινίες για το χρήμα και τα μαθήματά τους

Γιατί η επόμενη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης «κρέμεται» από τα χέρια της… Μαντόνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News