Life & Arts Τετάρτη 18/01/2023, 15:30
LIFE & ARTS

Γιατί η επόμενη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης «κρέμεται» από τα χέρια της… Μαντόνα

Γιατί η επόμενη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης «κρέμεται» από τα χέρια της… Μαντόνα

Η δήμαρχος της Αμιένης, στη βόρεια Γαλλία, ζήτησε από τη Μαντόνα να δανείσει στην πόλη έναν πίνακα του 19ου αιώνα που χάθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και πιστεύεται ότι μπορεί να έχει αγοραστεί από την τραγουδίστρια. 

Η δήμαρχος μάλιστα της το ζητά ως βοήθεια προκειμένου η Αμιένη να γίνει η επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο πίνακας ονόματι «Diana and Endymion» του Jérôme-Martin Langlois, ο οποίος απεικονίζει τη ρωμαϊκή θεά Ντιάνα να κοιτάζει στοργικά τον όμορφο Ενδυμίωνα, εκτίθετο κάποτε σε μουσείο της Αμιένης, αλλά χάθηκε μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τη Γερμανία το 1918.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι ο ίδιος πίνακας, ή ένας σχεδόν πανομοιότυπος, βγήκε προς πώληση σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 1989, όπου η Μαντόνα πλήρωσε γι’ αυτόν 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Γιατί η επόμενη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης «κρέμεται» από τα χέρια της… Μαντόνα-1
Φωτ: Wikipedia 

Πάντως δεν υπήρξε άμεση απάντηση από εκπρόσωπο της Μαντόνα σε ηλεκτρονικό αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η Αμιένη, όπου γεννήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι υποψήφια για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2028.

«Δεν αμφισβητούμε με κανέναν τρόπο τη νόμιμη αγορά που κάνατε, αλλά είμαστε υποψήφιοι για να γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2028. Θα ήθελα λοιπόν με αυτή την ευκαιρία, φέτος, να μας δανείσετε τον πίνακά σας», δήλωσε η δήμαρχος της Αμιένης Μπριζίτ Φουρέ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Σημειώνεται πως ο πίνακας ήταν μία παραγγελία από τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο XVIII για την αίθουσα Diane στο παλάτι των Βερσαλλιών και αγοράστηκε από το κράτος το 1873.

Η Φουρέ δήλωσε ότι ο πίνακας πιθανότατα δανείστηκε στο μουσείο της Αμιένης από το Λούβρο πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μετά τα ίχνη του χάθηκαν. 

Η Μαντόνα μόλις ανακοίνωσε τις ευρωπαϊκές ημερομηνίες για την περιοδεία της “The Celebration Tour”, όπου θα εμφανιστεί στο Παρίσι  στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες BBC 

Διαβάστε επίσης: 

Ο 11χρονος Picasso που μόλις πούλησε έργα 1,3 εκατ. δολαρίων

«Μπουμ» δημοπρασιών το 2022: Τα πέντε ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν

Ζήσε σαν φτωχός με πολλά λεφτά: Τι μας έμαθε ο Πάμπλο Πικάσο για το χρήμα και την ευτυχία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News