Life & Arts Τετάρτη 30/11/2022, 14:14
LIFE & ARTS

UNESCO: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά η γαλλική μπαγκέτα

UNESCO: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά η γαλλική μπαγκέτα

Η μπαγκέτα θεωρείται κεντρικό στοιχεία του γαλλικού τρόπου ζωής. Τώρα προστατεύεται και επίσημα από την UNESCO, καθώς μπαίνει στο γαστρονομικό πάνθεον μαζί με άλλες λιχουδιές από όλο τον κόσμο.

Η «τεχνογνωσία και η κουλτούρα της μπαγκέτας» αναγνωρίζεται πλέον επίσημα στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, ο οποίος αναγνώρισε την τεχνογνωσία πίσω από το γαλλικό ψωμί ως αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η UNESCO, ο πολιτιστικός φορέας του ΟΗΕ, ορίζει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ως «παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που κληρονομήθηκαν από τους προγόνους μας και μεταβιβάζονται στους απογόνους μας».

Άλλα τρόφιμα και γαστρονομικές κουλτούρες που έχουν μπει στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι η παρασκευή της ναπολιτάνικης πίτσας, το kimchi, η βελγική κουλτούρα μπύρας, η «μεσογειακή διατροφή» και ο αραβικός καφές.

Ενώ οι φούρνοι στη Γαλλία συνήθως πωλούν διάφορους τύπους μπαγκέτας, η καλύτερη θεωρείται αυτή που είναι γνωστή ως baguette de tradition. Αυτή η μπαγκέτα μπορεί να περιέχει μόνο τέσσερα συστατικά: Αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά ή προζύμι. Και πρέπει να ψηθεί επιτόπου, στον φούρνο όπου πωλείται.

Σύμφωνα με το Observatoire du Pain, μια ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τις συνήθειες και τις τάσεις κατανάλωσης ψωμιού στη Γαλλία, η μέση ημερήσια κατανάλωση ψωμιού μεταξύ των ενηλίκων μειώθηκε από 143 γραμμάρια/ημέρα το 2003 σε 103 γραμμάρια/ημέρα το 2016. Η αύξηση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που πωλούν ψωμί έχει κατηγορηθεί για το κλείσιμο εκατοντάδων οικογενειακών αρτοποιείων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πανικός στα ακριβά εστιατόρια: Η κρίση του φουά γκρα

Ο θησαυρός του Ιονίου: Πωλούνται στα 2.800 δολάρια το κιλό

Τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ: Το Νο1 είναι σε όλα τα τραπέζια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News