Σαν Σήμερα Τρίτη 25/10/2022, 07:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ζήσε σαν φτωχός με πολλά λεφτά: Τι μας έμαθε ο Πάμπλο Πικάσο για το χρήμα και την ευτυχία

Ζήσε σαν φτωχός με πολλά λεφτά: Τι μας έμαθε ο Πάμπλο Πικάσο για το χρήμα και την ευτυχία

25 Οκτωβρίου 1881

Γεννιέται στη Μάλαγα της Ισπανίας ο Πάμπλο Πικάσο, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Ο πατέρας του Πικάσο ήταν δάσκαλος σχεδίου και έτσι προόριζε τον γιο του για μια καριέρα στην ακαδημαϊκή τέχνη.

Ο Πικάσο πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση σε ηλικία 13 ετών και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη σχολή καλών τεχνών για να πειραματιστεί με τα μοντέρνα στυλ της τέχνης.

Πήγε στο Παρίσι για πρώτη φορά το 1900 και έναν χρόνο αργότερα εξέθεσε τα έργα του στην rue Lafitte, έναν δρόμο της γαλλικής πρωτεύουσας γνωστό για τις γκαλερί του.

Ήταν μόλις 19 ετών και σχετικά άγνωστος έξω από τη Βαρκελώνη, αλλά είχε ήδη δημιουργήσει εκατοντάδες πίνακες. Αφότου κέρδισε καλές κριτικές, έμεινε στο Παρίσι για μερικούς μήνες ακόμα και αργότερα επέστρεψε, για να εγκατασταθεί μόνιμα.

Ο Πικάσο συνέχισε να δημιουργεί αδιάκοπα έως τον θάνατό του, το 1973, σε ηλικίας 91 ετών. Ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που αναγνωρίστηκε όσο ήταν ακόμα εν ζωή, άφησε πίσω του περισσότερους από 50.000 πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά και κεραμικά, καθώς και μεγάλη περιουσία.

Ζήσε σαν φτωχός με πολλά λεφτά: Τι μας έμαθε ο Πάμπλο Πικάσο για το χρήμα και την ευτυχία-1
φωτ.: AP

Αυτό που δεν άφησε ήταν διαθήκη, με αποτέλεσμα η μοιρασιά της περιουσία του να εξελιχθεί σε ένα άσχημο οικογενειακό δράμα. Ο Πικάσο είχε στην κατοχή του πέντε σπίτια, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο από μετοχές και ομόλογα, ενώ πιστεύεται πως όταν πέθανε, άφησε 4,5 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 1,3 εκατ. δολάρια σε χρυσό.

Οι ορκωτοί λογιστές που ορίστηκαν από το δικαστήριο για να εκτιμήσουν την περιουσία του Πικάσο μετά τον θάνατό του, υπολόγισαν την αξία της στα 100-250 εκατ. δολάρια, δηλαδή από 530 εκατ. έως 1,3 δισ. δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Ο καλλιτέχνης είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά με τρεις διαφορετικές γυναίκες (αλλά μόνο ένα εξ αυτών γεννήθηκε μέσα σε γάμο), με αποτέλεσμα η μοιρασιά της περιουσίας του να ολοκληρωθεί έπειτα από έξι χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων.

Ζήσε σαν φτωχός με πολλά λεφτά: Τι μας έμαθε ο Πάμπλο Πικάσο για το χρήμα και την ευτυχία-2
φωτ.: AP

Ακόμα και μετά το τέλος της 6ετούς δικαστικής διαμάχης, η οποία κόστισε 30 εκατ. δολάρια σε νομικά έξοδα, η οικογένεια συνέχισε να τσακώνεται για τα δικαιώματα στην εικόνα και το όνομα του Πικάσο.

Η σχέση του με το χρήμα

Ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο, πάντως, έχει πει τη φημισμένη φράση: Θα ήθελα να ζω σαν ένας φτωχός με πολλά χρήματα.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως έγραφε πριν από μερικά χρόνια η στήλη MoneyWatch του CBS, όταν είσαι ένας φτωχός φοιτητής, η εμπειρία του να φας έξω είναι κάτι εξαιρετικό. Όμως όταν έχεις περισσότερα χρήματα, μια έξοδος σε ένα εστιατόριο γίνεται συνηθισμένη και έτσι αρχίζεις να παραπονιέσαι: Το σέρβις είναι πολύ αργό, το φαγητό είναι πολύ αλμυρό κτλ.

Σύμφωνα με τη λογική του Πικάσο, λοιπόν, κανείς θα έπρεπε να τρώει έξω όλη την ώρα, αλλά πάντα να το αντιμετωπίζει σαν κάτι εξαιρετικό.

«Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να σκεφτούν με αυτό τον τρόπο. Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε πάνω στο λεγόμενο ‘hedonic treadmill’ σε κάποιο βαθμό. Συνηθίζουμε τα πράγματα και χρειάζονται όλο και περισσότερα για να ενθουσιαστούμε», εξηγεί το CBS.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το έγκλημα που έκανε τη Μόνα Λίζα διάσημη σε όλο τον κόσμο

Ένας μικρός Πικάσο: Ο 10χρονος με τους πίνακες χιλιάδων δολαρίων

Από τη φτώχεια στα δισεκατομμύρια με ένα μαγικό ραβδί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News