The New York Times Τετάρτη 12/10/2022, 07:08 ALEX HAWGOOD
THE NEW YORK TIMES

Ένας μικρός Πικάσο: Ο 10χρονος με τους πίνακες χιλιάδων δολαρίων

Ένας μικρός Πικάσο: Ο 10χρονος με τους πίνακες χιλιάδων δολαρίων

Μέσα σε ένα χρόνο, ο Andres Valencia από σχετικά άγνωστος αναδείχθηκε ως ένα θαύμα των τεχνών. Οι σουρεαλιστικοί πίνακές του παρουσιάστηκαν σε μία σόλο έκθεση στη γκαλερί Chase Contemporary της Νέας Υόρκης, όπου πωλήθηκαν και τα 35 έργα του, «πιάνοντας» από 50.000 δολάρια έως 125.000 δολάρια. Ένας από τους πίνακές του πωλήθηκε έναντι 159.000 δολαρίων (συν τις επιβαρύνσεις) σε δημοπρασία της Phillips de Pury στο Χονγκ Κονγκ και ένας άλλος έναντι 230.000 δολαρίων σε φιλανθρωπικο γκαλά στο Κάπρι της Ιταλίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Andres, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «παιδί θαύμα των τεχνών» και «μικρός Πικάσο», είναι μόλις 10 ετών.

«Χαίρομαι που μπορώ να κάνω τον κόσμο ευτυχισμένο με την τέχνη μου και που μπορούν να κρεμάσουν τα έργα μου στο σπίτι τους», δήλωσε πρόσφατα στην γκαλερί Chase. Στεκόταν μπροστά σε ένα από τα έργα του, «Ο Καθηγητής», έναν μεγάλο πίνακα με επιρροές κυβισμού ενός άνδρα με ακρυλικά και λάδι που φτάνει τα 135 εκατοστά – όσο το ύψος και του δημιουργού του. «Αυτό το έκανα μικρότερος, όταν ήμουν 8 ετών», προσέθεσε δειλά.

Ερωτώμενος σχετικά με τις πηγές έμπνευσής του, ο Andres κατονόμασε τον Jean-Michel Basquiat, τον George Condo, τα Πόκεμον, την Γκουέρνικα του Πικάσο και τις στρατιωτικές φιγούρες της Click N’ Play.

«Συνεργάστηκα με άτομα όπως ο Peter Beard και ο Kenny Scharf», δήλωσε ο Bernie Chase, ιδιοκτήτης της γκαλερί Chase. «Ο Andres έχει τη δυνατότητα να γίνει τόσο μεγάλος – ή μεγαλύτερος».

Ο Andres μπορεί να απολαμβάνει τον θαυμασμό, αλλά παράλληλα είναι στην πέμπτη δημοτικού. «Ο γιος μου είναι καλλιτέχνης, αλλά πρώτα από όλα είναι παιδί», δήλωσε η μητέρα του, η 48χρονη Elsa Valencia.

Σύμφωνα με την οικογένεια Valencia, τουλάχιστον 300.000 δολάρια από τις πωλήσεις του Andres έχουν δοθεί στην φιλανθρωπική οργάνωση amfAR που ασχολείται με το AIDS και την φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά Box of Hope.

Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκίνησε όταν ήταν 4 ετών, όποτε οι γονείς του παρατήρησαν ότι ξόδευε ώρες στην τραπεζαρία τους, αντιγράφοντας έναν πίνακα από τον καλλιτέχνη γκράφιτι Retna. Η καλλιτεχνική του αυτοπεποίθηση αναπτύχθηκε γρήγορα. Πούλησε πίνακες με νερομπογιά σε οικογενειακούς φίλους για 20 δολάρια.

Μεταξύ τους ήταν και ο κ. Chase, ο οποίος προσφερόταν να δώσει 100 δολάρια όποτε επισκεπτόταν την οικογένεια Velencia στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Ο Andres ανέβασε την τιμή στα 5.000 δολάρια. «Οπότε είπα “εντάξει, θα πληρώσω 5.000 για αυτό”», δήλωσε ο κ. Chase γελώντας. «Τον οδήγησα στο αυτοκίνητό μου για να γράψω μία επιταγή και η Elsa ήρθε τρέχοντας από πίσω μου φωνάζοντας “Τι νομίζεις ότι κάνεις;”»

Ο κ. Chase αγόρασε αρκετούς πίνακες, ώστε να πείσει την οικογένεια Valencia να αφήσουν το γιο τους να «μοιραστεί τα ταλέντα του με τον κόσμο», δήλωσε. Επικοινώνησε με τον Nick Korniloff, τον διευθυντή της καλλιτεχνικής έκθεσης Art Miami, όπου ο μικρός καλλιτέχνης έκανε το ντεμπούτο του.

Η είδηση του παιδιού – καλλιτέχνη διαδόθηκε γρήγορα. Διάσημοι όπως η Sofia Vergara και ο Channing Tatum αγόρασαν έργα του. Ο τραγουδιστής των BTS, γνωστός ως V, μοιράστηκε με τους 50 εκατ. followers του στο Instagram ένα από τα έργα του Andres, το πορτρέτο ενός άνδρα με επιρροές κυβισμού.

Στην γκαλερί Chase, ο Andres ζωγράφιζε ένα πορτρέτο. «Εάν βλέπετε ένα παιδί να ζωγραφίζει σε χαρτί με μαρκαδόρο, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι αυτά τα σχέδια δεν θα έπρεπε να εκτεθούν σε μία γκαλερί», δήλωσε και άφησε κάτω το στυλό του. «Μερικές φορές οι μεγάλοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Αυτό το έργο τέχνης φτιάχτηκε από Α.Ι. – Και πήρε βραβείο 300 δολαρίων

Το μωρό των Nirvana ήθελε χρήματα – Ο δικαστής του είπε «Nevermind»

Καλλιτέχνες βγάζουν έως 10 εκατ. δολάρια από emoji και ψηφιακά αυτοκόλλητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News